Ενέργεια

Prospex Research: Το trading ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 31% στις 5.696 TWh το 2022 - Montel

Prospex Research: Το trading ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 31% στις 5.696 TWh  το 2022 - Montel
Η Γερμανία παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά με διαφορά, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνόλου των όγκων το 2022

Οι όγκοι συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης υποχώρησαν κατά 31% στις 5.696 TWh εν μέσω της αναταραχής του 2022, σύμφωνα με την Prospex Research, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε τέτοιες μετρήσεις το 2000.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Montel, οι όγκοι του περασμένου έτους ήταν επίσης οι χαμηλότεροι που έχουν καταγραφεί από το 2000 και 56% χαμηλότεροι από την ιστορική κορύφωση το 2016, πρόσθεσε η Prospex σε ετήσια έκθεση για τους όγκους συναλλαγών στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η ρευστότητα της αγοράς υποχώρησε καθώς οι τιμές ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της απότομης περικοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία αύξησαν τα margin calls και τα επίπεδα εκκαθάρισης με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στην αγορά να αναγκαστούν να μειώσουν την  έκθεσή τους.

Από την άλλη η αξία του ηλεητρισμού ανέβηκε 58% στα 1,3 δισ σε σχέση με τις μέσες τιμές spot.

Η μεγαλύτερη αγορά παραμένει αυτή της Γερμανίας

Η Γερμανία παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά με διαφορά, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνόλου των όγκων το 2022, το οποίο ήταν ακόμα χαμηλότερο από 49% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η σκανδιναβική περιοχή ήρθε δεύτερη με 14%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 13% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 11%.

Οι "εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές" ( Over The Counter) παρέμειναν το μεγαλύτερο τμήμα, αντιπροσωπεύοντας το 56% των συνολικών όγκων, εκ των οποίων το ποσοστό ρεκόρ 78% εκκαθαρίστηκε εν μέσω αυξανόμενων πιστωτικών ανησυχιών στην επιχείρηση, δήλωσε η Prospex.

Περίπου το 23% του συνόλου των συναλλαγών προήλθε από τα χρηματιστήρια ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 21% διενεργήθηκ από συναλλαγές spot. Ο όμιλος EEX της Γερμανίας παρέμεινε το κυρίαρχο χρηματιστήριο ενέργειας με το 70% του συνόλου των όγκων συναλλαγών spot και χρηματοοικονομικών ενεργειακών συμβολαίων πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της θυγατρικής του Epex.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης