Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι περιλαμβάνει η ενεργοποίηση του πρώτου 10ετούς PPA μεταξύ ΔΕΗ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Τι περιλαμβάνει η ενεργοποίηση του πρώτου 10ετούς PPA μεταξύ ΔΕΗ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Ο ρόλος του "ΗΡΩΝ" - Ακολουθεί ο Τιτάνας

Το πρώτο ελληνικό PPA, δηλαδή μακροχρόνια σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγό σε μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή, είναι γεγονός. Πρόκειται για τη συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και λίγες ημέρες έχει δυο στάδια, διάρκεια δέκα ετών και αφορά στην παροχή ενέργειας 1,2 TWh ετησίως που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση.

Κατά την πρώτη διετία το PPA που υπεγράφη προβλέπει φυσική παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μετά το 2025 μετατρέπεται σε χρηματοοικονομικό προϊόν. Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι για τα δυο πρώτα χρόνια η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από το σύνολο των συμβατικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ - λιγνίτης, φυσικό αέριο, νερά - ενώ στη συνέχεια η ενέργεια θα προέρχεται από τα φωτοβολταϊκα πάρκα της ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιμέρους συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο και της ΔΕΗ παραγωγού, ενώ την εκπροσώπηση των εταιριών θα έχει ο Ήρων με την ιδιότητα του προμηθευτή. Η επιλογή αυτή σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έγινε προκειμένου η ΔΕΗ να μειώσει με δραστικό τρόπο το μερίδιο της στην αγορά προμήθειας. Ενώ ο Ήρων θα διαχειρίζεται τις ποσότητες ενέργειας μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας με βάση το προφίλ κατανάλωσης των εργοστασίων της βιομηχανίας.

Τα χαρακτηριστικά της μακροχόνιας συμφωνίας

Μέσω της συμφωνίας ανοίγει για πρώτη φορά η αγορά των PPAs στην Ελλάδα, ενώ η ενεργοβόρος βιομηχανία αναλαμβάνοντας το ρίσκο ενός τόσο μακροχρόνιου συμβολαίου επιχειρεί να δώσει απάντηση στους στόχους της σταθερότητας του ενεργειακού κόστους, αλλά και της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της αφού θα τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά εγγύησης προέλευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την επιλογή του PPA, που υπεγράφη με τα δυο πρώτα χρόνια να αφορά σε φυσική παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζεται η απεμπλοκή από το πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Εκτιμάται δε ότι μετά τα δυο χρόνια θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού και βεβαίως θα έχει αποσυρθεί το πλαφόν.

Όσο δε για τη συνέχεια, εφόσον από το 2025 η συμφωνία προβλέπει χρηματοοικονομικό προϊόν, η Βιοχάλκο θα έχει τη δυνατότητα διάθεσης του στην αγορά και κατά συνέπεια διαχείρισης του ρίσκου, που ενυπάρχει σε μια τόσο μακροχρόνια συμφωνία.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος της Βιοχάλκο, πέραν της συμφωνίας με τη ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες αλλά πολύ μικρότερες συμφωνίες προμήθειας με άλλους παραγωγούς ΑΠΕ που αφορούν κυρίως αιολική ενέργεια, με τον ΗΡΩΝΑ να αποτελεί τον προμηθευτή που θα διαχειριστεί όλες αυτές τις ποσότητες στην αγορά.

Τέλος σημειώνεται ότι σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών βρίσκεται και ο Τιτάνας αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης