Ενέργεια

Γενναία τα κίνητρα IRA, αλλά απίθανη η «διαρροή» ενεργειακών εταιρειών από ΕΕ σε ΗΠΑ

Γενναία τα κίνητρα IRA, αλλά απίθανη η «διαρροή» ενεργειακών εταιρειών από ΕΕ σε ΗΠΑ
Αν και ο IRA προσφέρει ισχυρά κίνητρα για μετάβαση, είναι πολύ νωρίς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να μετακινηθούν στις ΗΠΑ, δηλώνουν ειδικοί στη Montel
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι απίθανο να μεταφέρουν αμέσως τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ για να έχουν πρόσβαση σε γενναιόδωρες επιδοτήσεις καθαρής τεχνολογίας εκεί, είπαν ειδικοί στη Montel.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν 360 δισ. ευρώ στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στο πλαίσιο του νόμου τους για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).
Ωστόσο, οι εταιρείες θα εξετάσουν εξονυχιστικά την ανταπόκριση της ΕΕ στην αμερικανική νομοθεσία πριν από οποιαδήποτε απόφαση να φύγουν, δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής στο γαλλικό ενεργειακό κέντρο Jacques Delors.

Ισχυρά κίνητρα μεν, νωρίς δε...

Αν και ο IRA προσφέρει ισχυρά κίνητρα για να επιταχύνει τις προσπάθειες στη μετάβαση σε λειτουργία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ο Nguyen είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να κάνουν μια τελική μετακίνηση προς τις ΗΠΑ.
«Οι εταιρείες πρέπει να έχουν καλύτερη κατανόηση του τι πρόκειται να προσφέρει η ΕΕ: επιδοτήσεις, γραφειοκρατία, δάνεια, δημοσιονομικά μέτρα… πριν προβούν σε οποιαδήποτε βιαστική κίνηση», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές επιθυμούν προβλεψιμότητα όσον αφορά τους κανονισμούς και τους στόχους.

Υπήρχε ένας «δυνητικά σημαντικός» κίνδυνος μετακίνησης των ενεργειακών εταιρειών της ΕΕ στις ΗΠΑ, αλλά αυτό ήταν απίθανο να συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο Yves Desbazeille, επικεφαλής του φορέα πυρηνικού εμπορίου Nucleareurope.
Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες ήταν ήδη σε επαφή με ευρωπαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξη τεχνολογιών μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), για παράδειγμα.
Ο Desbazeille δεν περίμενε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα υπογράψουν οριστικό συμβόλαιο φέτος ή το επόμενο έτος.

Ενίσχυση παραγωγής υδρογόνου

Οι γαλλικές εταιρείες TotalEnergies και Engie, για παράδειγμα, θα μπορούσαν ωστόσο να χρησιμοποιήσουν μια ώθηση από την Ευρώπη για να ενθαρρύνουν το πράσινο υδρογόνο, καθώς ο IRA δημιούργησε έκπτωση φόρου για να δώσει κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή καθαρού υδρογόνου, είπε ο Nguyen.
Η TotalEnergies σκόπευε να εκμεταλλευτεί τον IRA για να επιταχύνει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε η εταιρεία στη Montel.

"Ο IRA προσφέρει πολλά, αλλά μέχρι στιγμής, λίγα έχουν αλλάξει όσον αφορά τα χρήματα που χορηγούνται στην πραγματικότητα και οι λίγες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να αναπτύξουν μια επιχείρηση στο εξωτερικό μπορεί να το είχαν κάνει χωρίς τον IRA", είπε ο Nguyen.
«Ας δούμε τι είναι σε θέση να προτείνει η ΕΕ και στη συνέχεια να αποφασίσουμε πού είναι το πιο πολύτιμο να εγκατασταθεί για τα επόμενα χρόνια».

Η γαλλική έκπτωση φόρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η ΕΕ να κατασκευάσει τουλάχιστον το 40% των στρατηγικών τεχνολογιών καθαρών μηδενικών εκπομπών που χρειάζεται έως το 2030 για να υποστηρίξει την ενεργειακή της μετάβαση και την ασφάλεια του εφοδιασμού βάσει σχεδίων κανόνων που προτάθηκαν τον Μάρτιο.
Η Γαλλία θα εισάγει νέα έκπτωση φόρου φέτος για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες ως μέρος των σχεδίων της για εκ νέου εκβιομηχάνιση, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος Emmanuel Macron, «ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης