Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Ρουμανία το πρώτο Κέντρο Ενεργειακής Εξερεύνησης στην Ευρώπη με προσομοιωτή SMR

Στη Ρουμανία το πρώτο Κέντρο Ενεργειακής Εξερεύνησης στην Ευρώπη με προσομοιωτή SMR
Ο προσομοιωτής θα βοηθήσει τη Ρουμανία να γίνει κέντρο για την τεχνολογία SMR στην περιοχή, μεταφέρει το Euractiv
Η Ρουμανία εγκαινίασε το πρώτο Κέντρο Ενεργειακής Εξερεύνησης (E2 Centre) στην Ευρώπη, ένα έργο επανάσταση στην ενεργειακή εξερεύνηση, που θα λειτουργήσει τον προσομοιωτή μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) NuScale,  στο Πανεπιστήμιο Politehnica του Βουκουρεστίου, σύμφωνα με το Euractiv.

Περισσότερη καθαρή ενέργεια

Πρόκειται για ένα «εθνικό έργο και αντιπροσωπεύει μια ενεργειακή επανάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, καθώς «θα μας εξασφαλίσει περισσότερη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια», όπως τόνισε.
«Ένα επιτυχημένο πυρηνικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την τεχνολογία και την επιτυχημένη τεχνολογία, δεν αφορά μόνο το λογισμικό και τον εξοπλισμό, αλλά και τους καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να κάνει ένα πρόγραμμα επιτυχημένο ή όχι», δήλωσε ο Ghita.

Ο προσομοιωτής θα βοηθήσει τη Ρουμανία να γίνει κέντρο για την τεχνολογία SMR στην περιοχή και πέραν αυτής, καθώς και βάση για την υποστήριξη της λειτουργίας αυτής της νέας τεχνολογίας σε άλλες χώρες, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Kathleen Kavalec.

Σύμφωνα με τη διπλωμάτη, οι σταθμοί SMR προσφέρουν μια ευέλικτη, κλιμακούμενη και οικονομικά αποδοτική λύση που μπορεί να συμπληρώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να παρέχει καθαρή ενέργεια σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές.
«Αυτοί οι αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι απαραίτητοι για να έχουμε ένα σταθερό ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Virgil Popescu δήλωσε.

Μέρος της πρωτοβουλίας FIRST

Το Κέντρο E2, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), μιας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα συμβάλει στους στόχους της Ρουμανίας να καταστεί ηγέτης στην ασφαλή εφαρμογή των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στη Ρουμανία και την Ευρώπη, καθώς και κόμβος για την εκπαίδευση και την κατάρτιση ειδικών σε θέματα SMR στην περιοχή.

Τον Μάιο του 2022, η Nuclearelectrica, η NuScale και η E-Infra, ο ιδιοκτήτης του εργοταξίου, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του πρώτου μικρού σπονδυλωτού αντιδραστήρα (SMR) στη Ρουμανία στο χώρο του πρώην θερμοηλεκτρικού σταθμού Doicesti, στην κομητεία Dambovita.

Στις 27 Ιουνίου 2022, με την ευκαιρία της έναρξης της Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές και Επενδύσεις, η οποία παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G7, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε τη χορήγηση επιχορήγησης ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων για τη φάση ανάπτυξης του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα στη Ρουμανία από την NuScale –
Η αμερικανική εταιρεία NuScale Power και η ρουμανική εταιρεία RoPower Nuclear υπέγραψαν τη σύμβαση για την 1η φάση των εργασιών Μετωπικής Μελέτης και Σχεδιασμού (FEED) για τον πρώτο μικρό αρθρωτό πυρηνικό αντιδραστήρα της Ρουμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης