Ενέργεια

Η Ιταλία επενδύει στην πυρηνική ενέργεια παράλληλα με τις ΑΠΕ για ενεργειακή κυριαρχία στην Ευρώπη

Η Ιταλία επενδύει στην πυρηνική ενέργεια παράλληλα με τις ΑΠΕ για ενεργειακή κυριαρχία στην Ευρώπη
Η πυρηνική ενέργεια μπαίνει δυναμικά στο μίγμα ενέργειας της Ιταλίας, όπως αναφέρει το Euractiv

Με τους ενεργειακούς στόχους να πιέζουν προς αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, η Ιταλία επενδύει στην πυρηνική ενέργεια την οποία απαραίτητη όχι μόνο για την εκπλήρωση των ενεργειακών στόχων της αλλά και για να διασφαλίσει ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία, όπως μεταφέρει το Euractiv, και θέλει να την συμπεριλάβει στο ενεργειακό της μείγμα, παράλληλα με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και τις συνεργασίες που έχει συνάψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Εκτός από καθαρή και ασφαλής, η πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την επιδίωξη των στρατηγικών στόχων της ιταλικής αλλά και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας» δήλωσε ο ακροδεξιός βουλευτής Luca Tocalini (Lega/ID).
Τα κεντροδεξιά κόμματα της κυβέρνησης – Fratelli d’Italia (ECR), Lega (ID) και Forza Italia (EPP) – είχαν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια στο προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022.

Τη στρατηγική συμμερίζονται και κόμματα του κέντρου, όπως το Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi και το Azione του πρώην υπουργού Οικονομίας Carlo Caleda, σχηματίζοντας τον συνασπισμό του «τρίτου πόλου».
Πριν από λίγες ημέρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση της πλειοψηφίας σχετικά με τις ενεργειακές πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας, ιδίως όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Η πρόταση δεσμεύει την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία απαλλαγής της Ιταλίας από τον άνθρακα και να αξιολογήσει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο εθνικό ενεργειακό μείγμα «ως εναλλακτική και καθαρή πηγή παραγωγής ενέργειας».
Για να καλύψει την εθνική ανάγκη για καθαρή ενέργεια, η κυβέρνηση πρέπει επίσης να εντοπίσει εδάφη «εκτός Ιταλίας» όπου παράγεται πυρηνική ενέργεια, ώστε να συνάψει διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες για να εγγυηθεί τις εισαγωγές.

«Η πυρηνική ενέργεια τέταρτης γενιάς είναι τόσο ασφαλής όσο και καθαρή», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin

«Θα το συζητήσουμε τώρα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα εξετάσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, πώς θα την εντάξουμε στο εθνικό ενεργειακό μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να επιτύχουμε, και με τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας, τους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τον τελικό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Ιταλία συμμετείχε ως παρατηρητής σε συνάντηση για την πυρηνική ενέργεια που διοργάνωσε η Γαλλία στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Τον προηγούμενο μήνα, έντεκα ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της «Πυρηνικής Συμμαχίας», στην οποία πρωτοστατεί η Γαλλία.

Η Γερμανία δεν συμμετέχει στη συμμαχία, καθώς έχει επιλέξει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο.
Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας έκλεισαν στις 15 Απριλίου, παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων πολιτικών, επιστημόνων του κλίματος και κορυφαίων ερευνητών.
Σύμφωνα με τον Τοκαλίνι, η κυβέρνηση Scholz «επιλέγει να ακούει τις πράσινες ιδεολογικές σειρήνες των Πρασίνων, δείχνοντας ελάχιστο ρεαλισμό».

Αντιθέτως, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της σημερινής πρωθυπουργού Georgia Meloni «θα συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά τραπέζια με στόχο την υπεράσπιση της Ιταλίας και της υπεροχής της στους τομείς της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο Tocalini.
Σημειώνεται πως το δημοψήφισμα του 1987 που οδήγησε στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία δεν εισάγει καμία απαγόρευση ούτε απαιτεί την επανάληψη δημοψηφίσματος για να προχωρήσει η κατασκευή πυρηνικών σταθμών, οπότε αρκεί ένας απλός νόμος με ένα εθνικό ενεργειακό σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης