Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι σημαίνει η πτώση των τιμών φυσικού αερίου - Στα 31,9 ευρώ/ΜWh η τιμή του ΤTF

Τι σημαίνει η πτώση των τιμών φυσικού αερίου - Στα 31,9 ευρώ/ΜWh η τιμή του ΤTF

Χαμηλότερα οι εκτιμήσεις των αναλυτών - Παραμένει η ανησυχία για αστάθεια

 

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου με τους αναλυτές να αναθεωρούν πρόσφατες εκτιμήσεις τους περί νέας ανόδου το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν όψει της αποθεματοποίησης για τον επόμενο χειμώνα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προσδοκίες για αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που αποτελεί κεντρικό πρόβλημα για την αγορά της Ελλάδας αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ολλανδικό hub η τιμή ΤTF για το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου έκλεισε χθες στα 31,950 ευρώ/ΜWh (-1,126%) συνεχίζοντας την πολύμηνη καθοδική του πορεία.
Έτσι το επίπεδο τιμών στο οποίο κινείται σήμερα το TTF είναι ανάλογο με αυτό που είχε καταγραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2021 (31,540 ευρώ/MWh στις 13/12/21) όταν είχε ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτό το επίπεδο είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με ότι ίσχυε προ κρίσης. Για παράδειγμα στις 20 Μαΐου του 2021 η τιμή TTF στο συμβόλαιο του επόμενου μήνα ήταν στα 16,314 ευρώ/ΜWh. Ένα χρόνο μετά, και αφού η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση κλιμακωνόταν, η τιμή διαμορφωνόταν στα 71,718 ευρώ/MWh (17/5/22) και αποκορυφώθηκε στις 26 Αυγούστου του 2022 όταν έφθασε στα 306,871 ευρώ/ΜWh. Έκτοτε καταγράφεται συνεχής υποχώρηση των τιμών, ως αποτέλεσμα κυρίως λόγω του εξαιρετικά ήπιου χειμώνα και της μείωσης της κατανάλωσης λόγω κόστους.

Πριν από λίγο διάστημα οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεπαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η τιμή του TTF θα διαμορφωθεί στα 80-90 ευρώ/MWh πλέον όμως όπως φαίνεται όλοι αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω αν και παραμένουν ανήσυχοι για την αστάθεια που χαρακτηρίζει την αγορά.
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν εγκαταλείπουν το σενάριο, που βλέπει μία άνοδο των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της αποθεματοποίησης εν όψει του χειμώνα 2023-24, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές εκτιμήσεις της για την οικονομία, προέβλεψε τη διατήρηση των τιμών στο επίπεδο των 50 ευρώ/MWh.

Zήτηση και μείωση κατανάλωσης

Τυχόν αύξηση της ζήτησης, θα μπορούσε να επαναφέρει τις πιέσεις, από ένα συνδυασμό, για παράδειγμα ενός θερμού καλοκαιριού και ενός κρύου χειμώνα προειδοποιεί η Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα κίνητρα για εξοικονόμηση φυσικού αερίου και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή.
Πέρα από τις καιρικές συνθήκες σε άνοδο των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει και η αύξηση της ζήτησης από την Ασία. Ένας άλλος κίνδυνος είναι να διακοπούν και οι τελευταίες ροές ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού της Ουκρανίας και του ΤurkStream.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και κατά πόσον η Ευρώπη θα πετύχει το στόχο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% ως το τέλος Μαρτίου 2024.
Αν οι φθηνότερες τιμές δεν παρασύρουν τους Ευρωπαίους σε αύξηση της κατανάλωσης, τότε με το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων στις αποθήκες -άνω του 60%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο, από το περυσινό- και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, είναι αρκετά πιθανόν να συγκρατηθούν οι τιμές και την περίοδο 2023-24.
Ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά θετικό για το σύνολο της οικονομίας της Ευρώπης αφού θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ θα αποκαταστήσει και την ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης