Ενέργεια

T. Ribera (Ισπανία): Το stop στις ρωσικές εισαγωγές LNG θα μπει νωρίτερα από τις χώρες της ΕΕ

T. Ribera (Ισπανία): Το stop στις ρωσικές εισαγωγές LNG θα μπει νωρίτερα από τις χώρες της ΕΕ
Η Ισπανία έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους στις εισαγωγές λόγω των ισχυρισμών ότι το ρωσικό ντίζελ εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν νωρίτερα για την εισαγωγή LNG από τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Teresa Ribera.

Καθώς οι εισαγωγές ρωσικού αργού και προϊόντων πετρελαίου έχουν απαγορευτεί και η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών μειώνεται απότομα, οι εισαγωγές ρωσικού LNG βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς η ΕΕ προσπαθεί να στερήσει από τη Ρωσία έσοδα από εξαγωγές ενέργειας. Τον Μάρτιο, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να αναζητήσουν μια νομική επιλογή για να σταματήσουν τις ρωσικές εταιρείες να στέλνουν LNG στο μπλοκ.

Τον Μάρτιο, η Ribera έστειλε επιστολή σε εισαγωγείς LNG και μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης στην Ισπανία, ζητώντας τους να αποφύγουν την υπογραφή νέων συμβάσεων για την αγορά ρωσικού LNG μετά τη λήξη των υφιστάμενων. «Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς, πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε πλέον το ρωσικό LNG. Όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο εύκολα για να υιοθετήσουμε αυτήν την απόφαση, απαγορεύοντας τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Αυστηροί έλεγχοι

Την ίδια ώρα, η Ισπανία έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους στις εισαγωγές λόγω των ισχυρισμών ότι το ρωσικό ντίζελ εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις λιμενικές και τελωνειακές αρχές,  αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευση των ενεργειακών προϊόντων.

Γι' αυτό, η Ribera, πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει ένα σύστημα πιστοποίησης για να παρακολουθεί τις ρωσικές εισαγωγές και να διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης