Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Νότια Αφρική επιστρέφει στο σχιστολιθικό αέριο - Δημοπρατεί 10 χερσαία οικόπεδα της Shell

Reuters: Η Νότια Αφρική επιστρέφει στο σχιστολιθικό αέριο - Δημοπρατεί 10 χερσαία οικόπεδα της Shell
Η πρώτη δημοπρασία της Νότιας Αφρικής για πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένεται το 2024 ή το 2025

Η Νότια Αφρική θα δημοπρατήσει τουλάχιστον 10 νέα χερσαία οικόπεδα για εξερεύνηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή Karoo, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, καθώς η χώρα κοιτάζει εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να ανακουφίσει τη χειρότερη κρίση ρεύματος που πέρασε ποτέ.
Η πρώτη δημοπρασία της Νότιας Αφρικής για πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναμένεται το 2024 ή το 2025, μόλις εγκριθεί η νομοθεσία που προβλέπει τον γύρο προσφοράς, σε εκτάσεις που κάποτε κατείχε η Shell.

Μεγάλα κοιτάσματα

«Εξετάζουμε δυνητικά τουλάχιστον περίπου 10 μπλοκ σχιστολιθικού αερίου στο Karoo που θα απελευθερωθούν μέσω ανταγωνιστικών προσφορών», δήλωσε ο Bongani Sayidini, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής στην Υπηρεσία Πετρελαίου της Νότιας Αφρικής (PASA).
Η PASA εκτιμά ότι η λεκάνη Karoo περιέχει περίπου 209 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) τεχνικά ανακτήσιμων πόρων σχιστολιθικού αερίου, αν και μια μελέτη του 2017 από γεωλόγους στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ είπε ότι αυτό ήταν πιθανώς 13 tcf, το χαμηλότερο άκρο των εκτιμήσεων που κυμαίνεται μεταξύ 13 tcf έως 390 tcf .

Ακόμη και 5 tcf θα ήταν αρκετά για ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με αέριο ισχύος 1.000 μεγαβάτ (MW) έως 2.000 MW για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για έως και 30 χρόνια, ανέφερε η Ακαδημία Επιστημών της Νότιας Αφρικής στο σχέδιο δράσης για το σχιστολιθικό αέριο Karoo που κυκλοφόρησε πέρυσι.
Δεν είναι σαφές πώς θα συγκριθεί το κόστος με τους υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή τις ολοένα φθηνότερες αιολικές και ηλιακές ενέργειες που σταδιακά τους αντικαθιστούν.

Κλειστή για 10ετία

Το Fracking στη λεκάνη Karoo, μια τεράστια περιοχή που καλύπτει περισσότερο από το μισό της επιφάνειας της Νότιας Αφρικής, έχει αποσυρθεί για μια δεκαετία λόγω της αντίστασης από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και αγρότες και της ρυθμιστικής αβεβαιότητας.
Τα 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Shell είναι διαθέσιμα αφού η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου στις αρχές του περασμένου έτους απέσυρε μια αίτηση για εξερεύνηση, είπε ο Sayidini.

Επιβεβαιώνοντας την απόσυρση, ένας εκπρόσωπος της Shell είπε ότι επικεντρώνουν τις επενδύσεις ανάντη σε λιγότερες λεκάνες που ευθυγραμμίζονται με την παγκόσμια στρατηγική και όπου η Shell έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Τα νέα οικόπεδα σχιστόλιθου που προσφέρονται θα είναι μικρότερα για να αυξηθεί η συμμετοχή, είπε ο Sayidini.
Θα μπορούσε να χρειαστεί μια δεκαετία ή περισσότερο για την πρώτη παραγωγή αερίου, εάν βρεθούν επαρκείς πόροι.


Κίνδυνος για το περιβάλλον

Η Falcon Oil & Gas και η Bundu Gas and Oil Exploration, μια πλειοψηφική μονάδα της Challenger Exploration της Αυστραλίας, διατήρησαν τα δικαιώματα υποβολής αίτησης για άδειες εξερεύνησης, είπε ο Sayidini.
"Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μέρος για να έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες για να το κάνουμε εμπορικά βιώσιμο", δήλωσε στο Reuters ο Philip O'Quigley, Διευθύνων Σύμβουλος της Falcon για το νότιο τμήμα της λεκάνης, όπου η εταιρεία αναζητά άδεια.

Περίπου 2.500 δείγματα εδάφους από το Karoo στάλθηκαν στο εξωτερικό για ανάλυση, δήλωσαν αξιωματούχοι της PASA.
"Αυτές οι επιβεβαιωμένες διαρροές φυσικού αερίου και ακόμη και πετρελαίου, έτσι πιστεύουμε τώρα ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη και δυνατότητα για πετρέλαιο στο Karoo", είπε ο Sayidini.
Ακτιβιστές και αγρότες που ανησυχούν για την ποιότητα του αέρα, την υποβάθμιση του εδάφους και τη χρήση του νερού σε μια ξεραμένη, ημίξηρη περιοχή παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Ο τεράστιος κίνδυνος που ενέχει για το περιβάλλον δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο Jonathan Deal, ιδρυτής του Treasure the Karoo Action Group, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε ειδικά για να αντιταχθεί στο fracking στην περιοχή.
Η υδραυλική θραύση ή ρωγμές, μια διαδικασία κατά την οποία χημικές ουσίες και νερό εγχέονται σε ρωγμές βράχου για την απελευθέρωση αερίου, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού.

Η πρόταση των εταιριών

Οι εταιρείες πετρελαίου έχουν προτείνει τη μεταφορά με φορτηγά ή τη μεταφορά τους, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί απαγορευτικά ακριβό.
Άλλοι προτείνουν να ανακτηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί το νερό που χρησιμοποιείται για γεωτρήσεις και φράκινγκ, αν και δεν είναι σαφές πόσο βιώσιμο είναι αυτό.

Οι νέοι κανονισμοί για το fracking που κυκλοφόρησαν για δημόσιο σχολιασμό πέρυσι πρόκειται να οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο, δήλωσε το τμήμα περιβαλλοντικών υποθέσεων.
Αλλά οι αγρότες -- φοβούμενοι τον ανταγωνισμό για το λιγοστό νερό που μπορεί να εξαντληθεί ή να μολυνθεί -- πιστεύουν ότι ο κίνδυνος fracking είναι πολύ μεγάλος.
Ο Brent McNamara, διευθύνων σύμβουλος του Agri-Eastern Cape, είπε ότι φοβάται ότι θα βλάψει την αγροτική παραγωγικότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης