Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Gasum τερματίζει τη σύμβαση φ.α. με την Gazprom - Δεν τα βρήκαν στα... ρούβλια

Η Gasum τερματίζει τη σύμβαση φ.α. με την Gazprom - Δεν τα βρήκαν στα... ρούβλια
Η Gazprom ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κάτι που η Φινλανδία αρνήθηκε να κάνει, γράφει το Reuters
Η φινλανδική κρατική εταιρεία χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου Gasum ανακοίνωσε τη Δευτέρα 22/5 ότι τερμάτισε τη σύμβαση για την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom Export μέσω αγωγών από τη Ρωσία, μεταφέρει το Reuters.
Η Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Gasum με βάση τον αγωγό τον Μάιο του 2022 σε μια διαφωνία σχετικά με τις πληρωμές και οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος.

Η Gazprom ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κάτι που η Φινλανδία αρνήθηκε να κάνει.
Μια επιτροπή διαιτησίας τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισε ότι η Gasum δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει σε ρούβλια, αλλά διέταξε τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για να επιλύσουν την κατάσταση.

«Τα μέρη δεν μπόρεσαν να επιλύσουν την κατάσταση εντός της περιόδου που όρισε το διαιτητικό δικαστήριο και ως εκ τούτου, η Gasum τερμάτισε τη μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου», ανέφερε η φινλανδική εταιρεία σε δήλωση.
Ο τερματισμός αφορά μόνο την παροχή αγωγού, είπε η Gasum, διευκρινίζοντας πως «η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας LNG που έχει η Gasum με την Gazprom Export παραμένει σε ισχύ»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης