Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. κινείται το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. κινείται το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ αντισταθμίζει τις προοπτικές ζήτησης

 

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς η επιφυλακτικότητα σχετικά με τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ενίσχυσε την αισιοδοξία για τη ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος και αντιστάθμισε τη στήριξη από τις χαμηλότερες προμήθειες από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Το Brent σημείωσε άνοδο 0,66%, στα 76,08 δολάρια το βαρέλι , ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 0,62%, στα 72 δολάρια περί τις 18:45 ώρα Ελλάδας.
Το συμβόλαιο του Ιουνίου με το WTI, το οποίο λήγει αργότερα τη Δευτέρα, αυξήθηκε κατά 17 σεντς στα 71,72 δολάρια το βαρέλι.

Οι συνομιλίες για την αποτροπή αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ επρόκειτο να ξαναρχίσουν στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, καθώς αυτή η προοπτική και η επακόλουθη πιθανή οικονομική ύφεση και ψύξη της ζήτησης καυσίμων συνέχισαν να τρομάζουν τις αγορές.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε για διαφαινόμενη έλλειψη κατά το δεύτερο εξάμηνο, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανέφερε η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.

«Περιμένω αρκετή αστάθεια τις επόμενες ημέρες και ανάκαμψη των τιμών του αργού καθώς και όταν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Κέρδη 2%

Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περίπου 2%, την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο τους σε πέντε, μετά τις πυρκαγιές που έκλεισαν μεγάλες ποσότητες αργού στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Ο αντίκτυπος των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως OPEC+, είναι επίσης αισθητός μετά την έναρξη του αυτόν τον μήνα.

Οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τον όμιλο μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου πιθανότατα θα μειωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το Σάββατο, η Ομάδα των Επτά (G7) δεσμεύτηκε στην ετήσια σύνοδο των ηγετών της να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αποφυγής από τη Ρωσία των ανωτάτων ορίων τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων της «αποφεύγοντας τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», αλλά δεν έδωσε δώστε λεπτομέρειες.

Αυτές οι κινήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν την κατάσταση εφοδιασμού σε αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης