Ενέργεια

Eυρ. Χρημ. Ενεργ. ( EEX) : Πρεμιέρα για τον δείκτη πράσινου υδρογόνου Hydrix

Eυρ. Χρημ. Ενεργ. ( EEX) : Πρεμιέρα για τον δείκτη πράσινου υδρογόνου Hydrix

Θα δίνει την τιμή του προϊόντος σε ευρώ/MWh μία φορά κάθε εβδομάδα

 Δείκτη τιμών πράσινου υδρογόνου εισάγει από σήμερα, 24 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX), δημιουργώντας ένα δείκτη τιμών αναφοράς για το νέο καύσιμο, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως βασικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης.
Την ώρα που σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, προωθούνται διάφορα πρότζεκτ για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, ένα από τα βασικά ανανεώσιμα αέρια στα οποία επενδύει η ΕΕ για την απεξάρτησή της από τον άνθρακα, το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δείκτη αναφοράς ως προς την τιμή του νέου καυσίμου.

Το ΕΕΧ, όπου σήμερα πραγματοποιεί την πρώτη εμφάνιση του ο δείκτης πράσινου υδρογόνου με την επωνυμία Hydrix, είναι από τα κορυφαία ενεργειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης. Πρόκειται για θυγατρική εταιρία του Χρηματιστηρίου της Γερμανίας (Deutsche Boerse). Στις ειδικές πλατφόρμες του ΕΕΧ εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο διαπραγματεύονται επίσης τα δικαιώματα ρύπων, ναύλοι, αγροτικά προϊόντα κλπ.

Ως βάση για τη δημιουργία του δείκτη Hydrix, ο οποίος θα δίνει την τιμή του προϊόντος σε ευρώ/MWh μία φορά κάθε εβδομάδα, έχουν χρησιμοποιηθεί υφιστάμενα διμερή συμβόλαια πώλησης «πράσινου» υδρογόνου. Στόχος της δημιουργίας του δείκτη είναι να αναβαθμίσει τον προσδιορισμό τιμής στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο δείκτης θα αποκαλύπτει στοιχεία για τις τρέχουσες τιμές στις οποίες εμπορεύεται το «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή αυτό που παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού, με χρήση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Τα καθαρά σήματα τιμών αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της αγοράς και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου, δήλωσε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΕΧ Peter Reitz, στο Reuters, στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης E-Word, που πραγματοποιείται στην ‘Εσση της Γερμανίας.

Επενδύσεις

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης προγραμματίζονται επενδύσεις παραγωγής και εισαγωγής υδρογόνου, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και ως μέσον αποθήκευσης ενέργειας που θα συμπληρώνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Μάλιστα ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι ήδη εξετάζουν σχέδια για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση του υδρογόνου. Ενδεικτική είναι η συνεργασία ΔΕΣΦΑ- Motor Oil στο project Horizon, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου υδρογόνου. Το προϊόν θα παράγεται διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους και θα καταλήγει στα τοπικά δίκτυα. Επίσης η Μotor Oil και η ΔΕΗ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στο πρότζεκτ Helleniq hydrogen στη Δυτική Μακεδονία, ενώ επένδυση για την παραγωγή υδρογόνου εξετάζει και η HelleniQ Energy.

Παράλληλα ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει επενδύσεις στο δίκτυό του προκειμένου να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς και υδρογόνου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβάλει δύο προτάσεις για την ένταξη ισάριθμων έργων στα IPCI, (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος). Τo πρώτο έργο είναι το “Smart Switch”, το οποίο έχει υποβληθεί στην κατηγορία των έξυπνων δικτύων αερίου (smart gas grids) και αφορά στη συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας για την αναβάθμιση των δικτύων, προκειμένου να μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο μαζί με το φυσικό αέριο (Blending hydrogen). Το ελληνικό σκέλος του έργου έχει προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2027.

Το δεύτερο πρότζεκτ αφορά σε δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά υδρογόνου, μήκους 540 χλμ με προϋπολογισμό 1,3 δις. ευρώ για τη σύνδεση των βιομηχανικών περιοχών της Αττικής και της Κορίνθου με τη βόρεια Ελλάδα, ως τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, όπου θα  συνδέεται με το δίκτυο της γειτονικής χώρας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να συνδεθεί με την Καβάλα, όποτε και εφόσον υλοποιηθεί η υπόγεια αποθήκη υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης