Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ενίσχυση των εξουσιών της ACER διχάζει την ΕΕ - Τι συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση

Η ενίσχυση των εξουσιών της ACER διχάζει την ΕΕ - Τι συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση

Στις 7 Σεπτεμβρίου η ψήφιση της πρότασης από την Επιτροπή Ενέργειας του Κοινοβουλίου

 

Η πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ACER, σε ότι αφορά τη διερεύνηση πρακτικών χειραγώγησης στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προκαλεί ισχυρές αντιπαραθέσεις εντός του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Montel κατά την πρώτη συζήτηση της πρότασης της Κομισιόν στην Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε διχασμός. Όπως δήλωσε η επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για αυτό το θέμα, η κεντροδεξιά Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Maria Carvalho θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ευθύνης της ΕΕ και της εθνικής ευθύνης σε ότι αφορά τη λειτουργία της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ίδια έχει προτείνει νέα κριτήρια που επιτρέπουν στον ACER να διερευνά διασυνοριακές υποθέσεις ενδεχόμενης κατάχρησης ή χειραγώγησης της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ως υπεύθυνες για την εφαρμογή των κανόνων και την επιβολή τυχόν προστίμων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες επί της πρότασης της Κομισιόν που κατέθεσε η Maria Carvalho, ο ACER θα μπορεί να διερευνά ύποπτες δραστηριότητες στην χονδρική αγορά ενέργειας μεταξύ δυο χωρών της ΕΕ, αντί των τριών χωρών που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.
Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν επίσης να ζητήσουν από τον ACER να βοηθήσει στη διερεύνηση τυχόν υποθέσεων με διασυνοριακή διάσταση.

Επιβολή προστίμων

Πάντως αρκετοί ευρωβουλευτές χαιρέτησαν τις πρόσθετες εξουσίες που δίνονται στον ACER ζητώντας αυτές να διευρυνθούν, για παράδειγμα επιτρέποντάς του να επιβάλλει πρόστιμα για παραβάσεις σε διασυνοριακές υποθέσεις. Άλλοι, ωστόσο, ήταν αρνητικοί και ζήτησαν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις.
Ορισμένοι έθεσαν ζήτημα προϋπολογισμού του ACER προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιπλέον ευθύνες. «Ένας υποστελεχωμένος ACER είναι καλός για εκείνους που επιθυμούν να χειραγωγήσουν την αγορά», δήλωσε ο Σουηδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jakop Dalunde.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του ACER συμφωνείται σε ξεχωριστή διαδικασία στην οποία συμμετέχει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος Carvalho πρότεινε επίσης να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά των εταιριών που είναι εγκατεστημένες εκτός ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγγραφούν στην εθνική ρυθμιστική αρχή μιας μόνο χώρας της ΕΕ. Αυτό θα βοηθούσε στην ενίσχυση της ρευστότητας, είπε.
Η Κομισιόν είχε προτείνει να απαιτείται από τις εταιρίες αυτές να ιδρύσουν επίσημο γραφείο στην ΕΕ πριν εγγραφούν.
Η διευθύντρια Πράσινης Μετάβασης και Ενοποίησης Ενεργειακών Συστημάτων της Κομισιόν, Catharina Sikow-Magny, χαιρέτισε την ενίσχυση των εξουσιών του ACER που πρότεινε η πρόεδρος Carvalho, αλλά και την υποστήριξη της στο να καταστούν μόνιμες οι έκτακτες υποχρεώσεις αναφοράς του LNG στον ACER.
Η Επιτροπή Ενέργειας του Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει στις 7 Σεπτεμβρίου την πρόταση περί του ρόλου του ACER στις στη λειτουργία του διασυνοριακού εμπορίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο προτού καταστεί δεσμευτικό το σχέδιο προτάσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης