Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Oι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσουν αυτές του πετρελαίου για πρώτη φορά το 2023

ΙΕΑ: Oι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσουν αυτές του πετρελαίου για πρώτη φορά το 2023
Οι δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα το 2023 θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκ. δολάρια μεταφέρει το Reuters.

Οι δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα το 2023 θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκ. δολάρια «υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται για τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050», μεταφέρει το Reuters.
Οι ετήσιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο από το 2021 σε σύγκριση με αύξηση 15% για τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η υπηρεσία εποπτείας ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι στην έκθεσή της World Energy Investment.

Περίπου το 90% αυτών των δαπανών καθαρής ενέργειας προέρχεται από τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα, ωστόσο, υπογραμμίζοντας το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθώς οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι διπλάσια από τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα.

«Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα – πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol.
"Για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα για καθαρή ενέργεια.

Πριν από πέντε χρόνια, αυτή η αναλογία ήταν ένα προς ένα.

«Οι σημερινές επενδυτικές δαπάνες για ορυκτά καύσιμα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται για το σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050», αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) για τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις για το 2023.

«Η αναντιστοιχία για τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τις απαιτήσεις του σεναρίου μηδενικών εκπομπών για το 2030», τονίζει η έκθεση.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 2,8 τρισεκ. δολάρια το 2023, με πάνω από 1,7 τρισεκ. δολάρια από αυτά να προορίζονται για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Μάλιστα, οι επενδύσεις σε πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας θα ξεπεράσουν αυτές για την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος.

Το υπόλοιπο, ή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα πάει στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, η ζήτηση για το τελευταίο από τα οποία θα φτάσει και θα φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών ή έξι φορές το επίπεδο που απαιτείται το 2030 για να φτάσει το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Συγκεκριμένα, o ΙΕΑ υπολογίζει ότι η επένδυση στην ηλιακή ενέργεια, κυρίως τα φωτοβολταϊκά, θα φτάσει τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ οι επενδύσεις για την εξερεύνηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων θα ανέλθει στα 370 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξηθούν δηλαδή κατά 6% το 2023 αγγίζοντας τα 950 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο IEA.

"Αυτό κορυφώνει την ηλιακή ενέργεια ως μια πραγματική ενεργειακή υπερδύναμη, που αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε για την ταχεία απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ολόκληρης της οικονομίας", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας πληροφοριών Ember για τα δεδομένα της ομάδας ενέργειας Ember, Dave Jones.
«Η ειρωνεία παραμένει ότι μερικά από τα πιο ηλιόλουστα μέρη στον κόσμο έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ηλιακής επένδυσης».

Η επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον είναι σημαντική.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι, από τον 19ο αιώνα, «οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Η σκιά της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 δεσπόζει πάνω από την έκθεση του ΙΕΑ, καθώς στοχεύει στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο »καθαρό μηδέν» έως το 2050 θεωρείται ζωτικής σημασίας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Ο οργανισμός δεν επανέλαβε ρητά την πρόβλεψή του από το 2021 ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης