Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Στα 200 δολ/τόνο προβλέπονται οι παγκόσμιες τιμές θερμικού άνθρακα φέτος

Reuters: Στα 200 δολ/τόνο προβλέπονται οι παγκόσμιες τιμές θερμικού άνθρακα φέτος

 Ο δείκτης άνθρακα του Newcastle θα κυμανθεί κατά μέσο όρο 175-212 $ ο τόνος φέτος

 

Οι παγκόσμιες τιμές θερμικού άνθρακα σταθεροποιούνται φέτος σε ένα εύρος κοντά στα 200 δολάρια ο τόνος, που είναι λιγότερο από το ήμισυ των ρεκόρ του 2022, εκτιμούν αναλυτές και αξιωματούχοι του κλάδου, σύμφωνα με το Reuters με τις αυξανόμενες προμήθειες να παρέχουν ανάπαυλα στους καταναλωτές που ταλαιπωρήθηκαν από το περσινή αστάθεια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο δείκτης άνθρακα του Newcastle θα είναι κατά μέσο όρο 175-212 $ ο τόνος φέτος, έναντι των 86$ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αλλά κάτω από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου στα 440 $.

Πέρυσι, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία ώθησαν τους ευρωπαίους αγοραστές να πληρώσουν ακριβότερα τα καύσιμα για τους σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, οδηγώντας σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα και φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, οι τιμές του άνθρακα στο στενότερο εύρος που αναμένεται φέτος, θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλους χρήστες να προγραμματίσουν καλύτερα τις αγορές καυσίμων, μειώνοντας την πίεση στις οικονομίες που μάχονται με τον υψηλό πληθωρισμό. Οι τιμές των καυσίμων αντιπροσωπεύουν συνήθως περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ανθρακας_3.JPG

Ο Alexandre Claude, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων DBX Commodities στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αναμένει χαμηλότερη αστάθεια το 2023 σε σύγκριση με το 2022, επειδή οι εμπορικές ροές είχαν σταθεροποιηθεί μετά το «ενεργειακό σοκ» που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Argus Consulting αναμένει ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές άνθρακα θα αυξηθούν κατά 4,4% φέτος, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%. Η Κίνα φαίνεται να αυξάνει τις εισαγωγές κατά 11%, με τις αυστραλιανές εξαγωγές να αυξάνονται κατά 9,4% μετά από πτώση τριών συνεχόμενων ετών.

Ο July Ndlovu, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Άνθρακα (WCA) και διευθύνων σύμβουλος της Thungela Resources της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι ο «δυσανάλογος» ρόλος της Ευρώπης στην απόφαση για τις τιμές του άνθρακα έχει τελειώσει.

"Στο μέλλον... αυτό που συμβαίνει με την Κίνα και την Ινδία είναι αυτό που θα οδηγήσει τα θεμελιώδη στοιχεία για την ενέργεια, γιατί εκεί βρίσκεται η ανάπτυξη και η ζήτηση ενέργειας", δήλωσε ο Ndlovu στο Reuters.

Η Westpac της Αυστραλίας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι αναμένει ο δείκτης αναφοράς του Newcastle να φτάσει κατά μέσο όρο στα 193 $ ανά τόνο τους εννέα μήνες που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η Citi ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι αναμένει τον δείκτη στα 175 $ κατά μέσο όρο σε 9-12 μήνες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Αυστραλίας αναμένει ότι οι τιμές αναφοράς του Newcastle θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 212 δολάρια φέτος.

Από τη Δευτέρα, ο άνθρακας του Newcastle ήταν λίγο πάνω από 159 $ ο τόνος, στο χαμηλό όριο της τιμής των $159-$179 που είχε κατά το τρέχον τρίμηνο και πολύ μακριά από το εύρος των $180-$403 του πρώτο τέταρτο.

Ζήτηση και προσφορά

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς Ινδονησία και Αυστραλία αναμένεται να αυξήσουν τις αποστολές για να καλύψουν την υψηλότερη ζήτηση από την Ινδία και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, αντισταθμίζοντας τις μικρές μειώσεις της προσφοράς από αλλού συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Αυστραλίας και της Argus.

Το γραφείο του επικεφαλής οικονομολόγου της Αυστραλίας αναμένει ότι οι προμήθειες από την Αυστραλία θα αυξηθούν κατά 7,8% και οι εξαγωγές της Ινδονησίας θα αυξηθούν κατά 2,4%, ενώ οι εισαγωγές από την Ασία θα αυξηθούν 2,3% στους 852 εκατομμύρια τόνους και οι αποστολές στην Ευρώπη θα μειωθούν περισσότερο από 15%.


ανθρακας2.JPG

Οι εξαγωγές από τη Ρωσία αναμένεται να είναι χαμηλότερες, δείχνουν οι εκτιμήσεις της Argus και της Αυστραλίας, με τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του μειωμένου άνθρακα της Ρωσίας και άλλων σημείων αναφοράς να μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ρωσικού άνθρακα.

Οι απότομες εκπτώσεις σε τιμές αναφοράς βοήθησαν τη Ρωσία να δελεάσει Ασιάτες αγοραστές αφού οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν τις πωλήσεις στην Ευρώπη, αλλά αυτό το πλεονέκτημα εξαφανίζεται.

Η πρόβλεψη για ένα μοτίβο καιρικών συνθηκών Ελ Νίνιο, που συνήθως σχετίζεται με ξηρότερες συνθήκες, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις διακοπές που σχετίζονται με τη βροχή για τον εφοδιασμό και να υποστηρίξει υψηλότερη παραγωγή άνθρακα από βασικές περιοχές και να διευκολύνει τις τιμές πίσω από τα υψηλά του περασμένου έτους.

Μια βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να βοηθήσουν την απομάκρυνση της Ευρώπης από τον άνθρακα και φέτος και αυτό θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Οποιαδήποτε ένδειξη για βραδύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, ωστόσο, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές παρά τη φετινή αύξηση των εισαγωγών και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα.

«Η σταθερότητα των τιμών πιθανότατα θα οδηγηθεί από το πώς θα αποφασίσει η κινεζική κεντρική κυβέρνηση όσον αφορά τις ενεργειακές της πολιτικές», δήλωσε ο πρόεδρος της WCA Ndlovu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης