Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το νέο πεδίο φ.α. εξελίσσει σε στρατηγικό προμηθευτή το Αζερμπαϊτζάν για την Ευρώπη

Το νέο πεδίο φ.α. εξελίσσει σε στρατηγικό προμηθευτή το Αζερμπαϊτζάν για την Ευρώπη
Το 2021, η Ευρώπη έλαβε 8 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αυξήθηκε σε 11,4 bcm το 2022, σύμφωνα με το oilprice και θα εκτοξευθεί ως το τέλος του 2023
Εν μέσω πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ήπειρος σπεύδει να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της, αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) ανήλθαν σε 2,9 bcm το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το oilprice.com.
Αν και αυτό καθιστά το Αζερμπαϊτζάν σχετικά μικρό προμηθευτή στην ΕΕ, ο συνολικός όγκος που παρέχεται το 2023 είναι υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2021, η Ευρώπη έλαβε 8 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αυξήθηκε σε 11,4 bcm το 2022.

Σύμφωνα με το Caspiannews.com, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev είπε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες από περίπου 12 bcm φέτος σε περίπου 20 bcm το 2027.
Τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησαν μια στρατηγική εταιρική σχέση στην στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του μνημονίου, το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μνημόνιο συμφωνίας, τα δύο μέρη εξέφρασαν επίσης το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.

Η ΕΕ πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να γίνει στρατηγικός εταίρος ΑΠΕ μακροπρόθεσμα ενώ θα αυξήσει τον ρόλο του ως προμηθευτής φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα.

Για να μπορέσει να παραδώσει τους επιπλέον όγκους, το Αζερμπαϊτζάν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα πεδία του Shah Deniz και Absheron, το πρώτο από τα οποία παρήγαγε περίπου 25 bcm φυσικού αερίου το 2022 και 36 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνώματος το 2022.

Ο πραγματικός μετατροπέας εδώ για το Αζερμπαϊτζάν είναι το πεδίο Absheron, του οποίου την ιδιοκτησία μοιράζονται κατά 50/50 η TotalEnergies και η SOCAR.
Η πρώτη εμπορική παραγωγή στο κοίτασμα Absheron έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος με ρυθμό περίπου 1,5 bcm ετησίως, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 90.000 boepd ή περίπου 5,1 bcm ετησίως το 2027 και έχει την δυναμική να μετατρέψει το Αζερμπαϊτζάν σε στρατηγικό προμηθευτή της ΕΕ στη διαφοροποίηση από το ρωσικό αέριο.
0001_1.PNG
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης