Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Gridparity: Ανέπτυξε φωτοβολταϊκό ειδικό για την αμπελοκαλλιέργεια

Gridparity: Ανέπτυξε φωτοβολταϊκό ειδικό για την αμπελοκαλλιέργεια
Η κύρια εστίαση είναι σε συστήματα που αντικαθιστούν τα προηγούμενα στέγαστρα φιλμ με ηλιακές μονάδες για προστασία των καρπών, σύμφωνα με το PV Europe
Η Gridparity, πάροχος διαφόρων αγροτοβολταϊκών συστημάτων, έχει αναπτύξει ένα ηλιακό σύστημα ειδικά για την αμπελοκαλλιέργεια, επεκτείνοντας την γκάμα των προϊόντων της για την ενεργειακή μετάβαση στη γεωργία και σχεδιάζει να κατασκευάσει αρκετές μονάδες στην Ιταλία όπως γράφει το PV Europe.
Η κύρια εστίαση εδώ είναι σε συστήματα που αντικαθιστούν τα προηγούμενα στέγαστρα φιλμ με ηλιακές μονάδες και έτσι προστατεύουν τα μούρα, τα ρόδια και άλλα ευαίσθητα φρούτα όπως το ακτινίδιο, τα φρούτα του πάθους, το περγαμόντο, τα αχλάδια και τα βερίκοκα από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού

Κεντρικό στοιχείο αυτού του φυτού είναι η διαχείριση του νερού.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις βόρειες περιοχές της χώρας, που αυτή τη στιγμή ταλαντεύονται μεταξύ ξηρασίας και πλημμύρας.

Δεν είναι όμως μόνο η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών που κινδυνεύει.
Οι όψιμοι παγετοί, οι καύσωνες, η ακραία ξηρασία θέτουν επίσης σε κίνδυνο τα ευαίσθητα αμπέλια των αμπελουργικών περιοχών - όχι μόνο στην Ιταλία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Gridparity έχει αναπτύξει ένα σύστημα ειδικά για την αμπελοκαλλιέργεια.

Προστασία ακόμα και από τον νυχτερινό παγετό

Αυτό το σύστημα βασίζεται στην εμπειρία της Gridparity με παρόμοιες λύσεις στην καλλιέργεια φρούτων.
Ο Erich Merkle, Διευθύνων Σύμβουλος της Gridparity, τονίζει ότι οι δαπάνες για την προστασία από την κλιματική βλάβη στην αμπελοκαλλιέργεια αποτελούν ήδη σημαντικό παράγοντα κόστους σήμερα.
Ωστόσο, η αξιόπιστη προστασία από το χαλάζι, τη δυνατή βροχή ή την υπερβολική ζέστη συνήθως δεν είναι εφικτή.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα αγροφωτοβολταϊκά.
Παρόμοια με την καλλιέργεια μούρων και φρούτων, το σύστημα μπορεί να προστατεύσει από χαλάζι, δυνατή βροχή και ζέστη καθώς και μούχλα, ανάλογα με το σχέδιο. Συνήθως παρέχεται επίσης προστασία από τον νυχτερινό παγετό.

Μείωση της εξάτμισης

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η χαμηλή εξάτμιση και συνεπώς η χαμηλότερη κατανάλωση νερού, εξηγεί η Merkle.
Αυτό συμβαίνει επειδή το Gridparity μπορεί να ενσωματώσει την άρδευση με σταγόνες στα συστήματα με μικρή επιπλέον προσπάθεια.

Αυτό επιτρέπει στην πραγματικότητα να αποθηκεύεται κέρδος από το νερό της βροχής.
«Η χρήση ψεκασμών μπορεί επίσης να μειωθεί έως και 80%,» αναφέρει ο Erich Merkle για τις εμπειρικές του αξίες από την καλλιέργεια φρούτων φρούτων.

Προσαρμογή στις σειρές περικοπής

Το Gridparity τοποθετεί ψηφιακά τα φυτά με βάση την ήδη υπάρχουσα ή προγραμματισμένη απόσταση σειρών και φυτών καθώς και σύμφωνα με τα προφίλ του εδάφους.
Αυτό είναι πλεονέκτημα στους αμπελώνες.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμπέλια φυτεύονται συνήθως σε κοντινές αποστάσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι τα αγροφωτοβολταϊκά μπορούν να προσαρμοστούν πολύ καλά στις σειρές των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί σχετικά μεγάλη πυκνότητα του φωτοβολταϊκού συστήματος», εξηγεί ο Erich Merkle.

Επαρκές ηλιακό φως για τα σταφύλια

Ωστόσο, τα αμπέλια δεν χρειάζονται μόνο προστασία από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και άφθονο φως.
Γι' αυτό το Gridparity κατασκευάζει τα φυτά σε ανοιχτό σχεδιασμό αποκλειστικά με ημιδιαφανείς ηλιακές μονάδες που αφήνουν το 70 έως 80% του ηλιακού φωτός να περάσει στα σταφύλια.

«Αυτό αντιστοιχεί στην ποσότητα φωτός που επιτυγχάνεται επίσης κάτω από προστατευτικούς μουσαμάδες από φύλλο», λέει η Merkle.
«Δεδομένης της απότομης αύξησης της έντασης φωτός λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι αρκετό για τα περισσότερα αμπέλια».

Οι αμπελουργοί καταναλώνουν οι ίδιοι ρεύμα

Το πλεονέκτημα έναντι των μεμβρανών που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα, όπως στην καλλιέργεια μούρων και φρούτων, είναι ότι η προστασία του κλίματος για τα αμπέλια είναι πιο μόνιμη και αποδίδει μέσα σε λίγα χρόνια.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος αγροφωτοβολταϊκών μόλις πέντε λεπτών ανά κιλοβατώρα σημαίνει ότι ο αμπελουργός μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στο οινοποιείο για τη λειτουργία τεχνικού εξοπλισμού, οχημάτων όπως ηλεκτροκίνητα τρακτέρ και συστήματα ψύξης», λέει ο Erich Merkle, περιγράφοντας τις δυνατότητες ιδιοκατανάλωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης