Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aναμένεται συνέχεια αύξησης εξαγωγών ενέργειας και τον Ιούνιο - Μειωμένη η εγχώρια ζήτηση

Aναμένεται συνέχεια αύξησης εξαγωγών ενέργειας και τον Ιούνιο - Μειωμένη η εγχώρια ζήτηση

Το 1 GW των νέων ΑΠΕ, που συνδέθηκαν φέτος στο δίκτυο, σε συνδυασμό με τις μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά θα δώσουν τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί στη ζήτηση

Η περαιτέρω μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά αλλά και η αύξηση των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου TTF, το οποίο χθες έκλεισε την ενδοημέρησια συνεδρίαση στο ολλανδικό hub στα 25 ευρώ/MWh.


Το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά οι μονάδες φυσικού αερίου τιμολογούν με βάση την τιμή TTF του επόμενου μήνα, δηλαδή την τιμή TTF που διαπραγματεύεται τον Μάιο για τα συμβόλαια παράδοσης του Ιουνίου, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των αλλαγών στην τιμή του TTF και ως εκ τούτου η μείωση του προηγούμενου διαστήματος θα είναι ακόμη εμφανέστερη τον Ιούνιο.

Έτσι, η μεγάλη υποχώρηση της τιμής αναμένεται να αποτυπωθεί στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού (και αργότερα και στα τιμολόγια λιανικής) δεδομένου ότι η τιμή του αερίου είναι η οριακή τιμή που καθορίζει τη μέση τιμή στην Αγορά Φυσικού Αερίου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί λιγνίτης, που στη φάση αυτή είναι ακριβότερος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα αναμένεται να συνεχιστεί και η αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς ακριβότερες αγορές που δεν τιμολογούν με βάση το TTF του επόμενου μήνα.
Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα - όταν διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, η τιμή TTF είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 3/4/23 στα 51,784 ευρώ/MWh για να κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στις 28/4/23 στα 38,538 ευρώ/MWh.


Σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση

Παράλληλα το 1 GW των νέων ΑΠΕ, που συνδέθηκαν φέτος στο δίκτυο, σε συνδυασμό με τις μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά θα δώσουν τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί στη ζήτηση, που παρά το γεγονός ότι δεν μειώνεται με τους ρυθμούς του περασμένου χειμώνα ωστόσο παραμένει χαμηλότερη από πέρυσι.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 132,46% έναντι του Απριλίου 2022, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 23,05%.

Πάντως επί του παρόντος η ελληνική χονδρική αγορά παραμένει ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες αγορές της Ευρώπης. Μάλιστα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να είναι σήμερα η υψηλότερη στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 111,25 ευρώ/MWh, μετά από μία άνοδο κατά 25,9%, σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας. Στις περισσότερες χώρες η τιμή είναι κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με τις δύο διασυνδεδεμένες με την ελληνική αγορές, την ιταλική και τη βουλγαρική να διαμορφώνουν μέση τιμή στα 94,38 ευρώ/MWh (+9,5%) και στα 92,35 ευρώ/MWh (+68,5%).

Στο ελληνικό ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 33,5%, ακολουθούμενο από τις ΑΠΕ με μερίδιο 28,1%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη σχεδόν μηδενίζεται, καθώς έπεσε στο 0,8% και τα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν 6,5%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 27,1%, ενώ ελάχιστες είναι οι εξαγωγές, μόλις 0,6%, αφού οι υψηλές εγχώριες τιμές στη χονδρική αγορά προσελκύουν αυτόματα τις φθηνότερες εισροές ηλεκτρικής ενέργειας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτρέπουν τις εξαγωγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης