Μεγάλα τα σχέδια της Statkraft για έργα ΑΠΕ 2.500 - 3.000MW ετησίως, ως το 2030

Μεγάλα τα σχέδια της Statkraft για έργα ΑΠΕ 2.500 - 3.000MW ετησίως, ως το 2030
Η Statkraft στοχεύει να κατασκευάζει 2.500 έως 3.000 MW ετησίως παγκοσμίως από το 2025, που ισοδυναμεί με μία νέα μονάδα ΑΠΕ κάθε εννέα ημέρες! γράφει το PV Europe

Η νορβηγική εταιρεία Statkraft στοχεύει να γίνει ο κορυφαία εταιρία στον κλάδο ανάπυτξης πράσινης ενέργειας και στο πλαίσιο ανάπτυξής της, ανακοίνωσε σχέδια για προσθήκη 2,5 - 3 GW σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ετησίως σε όλο τον κόσμο από το 2025 σύμφωνα με το PV Europe.

"Είμαστε μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες για την ενεργειακή μετάβαση με έναν μοναδικό συνδυασμό δύναμης και ευελιξίας.
Η ισχυρή οικονομική μας θέση είναι ζωτικής σημασίας στο δρόμο για να γίνουμε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε ο Stefan-Jörg Göbel, Διευθυντής της Statkraft Country στη Γερμανία σε συνέντευξη Τύπου στο E-world στο Έσσεν της Γερμανίας.

Η Statkraft στοχεύει να κατασκευάζει 2.500 έως 3.000 MW ετησίως παγκοσμίως από το 2025, που ισοδυναμεί με μία νέα μονάδα ΑΠΕ κάθε εννέα ημέρες.
Στη Γερμανία, η εταιρεία θα συμβάλει επίσης στην επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης ως προγραμματιστής ενεργειακών έργων, φορέας εκμετάλλευσης μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έμπορος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις δικές της και τρίτες εγκαταστάσεις και βιομηχανικός συνεργάτης για βιώσιμες λύσεις, είπε.

2000 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030 στη Γερμανία

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και της προώθησης της κλιματικής αλλαγής, η Statkraft πιστεύει ότι βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να παίξει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του απαραίτητου μετασχηματισμού του γερμανικού ενεργειακού συστήματος.

"Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση της μαζικής επιτάχυνσης της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - προκειμένου να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να δημιουργήσει μια ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με πολύ συγκεκριμένες λύσεις", δήλωσε ο Göbel.

«Χτίζουμε έναν οργανισμό που θα είναι σε θέση να αναπτύσσει και να κατασκευάζει 300 έως 500 MW αιολικής και ηλιακής ισχύος ετησίως στη Γερμανία από το 2027».
Μέχρι το 2030, η εταιρεία σχεδιάζει να λειτουργήσει 2.000 MW εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής ισχύος.

Μαζί με το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ευέλικτων εγκαταστάσεων της τάξης των 1.800 MW και την ηγετική της θέση ως έμπορος ενέργειας, η Statkraft πιστεύει ότι βρίσκεται σε ιδανική θέση για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης η οποία δεν ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά ως προγραμματιστής στη Γερμανία μέχρι το 2019.

Οι 10 κορυφαίοι παραγωγοί υδρογόνου στη Γερμανία

Η Statkraft στοχεύει να γίνει κορυφαίος προμηθευτής πράσινου υδρογόνου σε επιλεγμένες αγορές της Statkraft στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία, η εταιρεία σχεδιάζει να έχει τουλάχιστον 250 MW εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρόλυσης σε λειτουργία το 2030.

Μόλις τον Απρίλιο, η Statkraft ανακοίνωσε σχέδια για ένα πιλοτικό έργο 10 MW στην υπάρχουσα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Emden, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2025, με την επιφύλαξη λήψης των απαραίτητων αδειών και χρηματοδότησης.

Στόχος είναι να λειτουργήσουν ηλεκτρολύτες στο Emden για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου συνολικής ισχύος έως 200 MW, συνδεδεμένων με το μελλοντικό δίκτυο αγωγών υδρογόνου έως το 2030. Άλλες γερμανικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής αξιολογούνται επί του παρόντος ως προς τη δυνατότητά τους να παράγουν πράσινο υδρογόνο.

«Η χρήση της υπάρχουσας υποδομής για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους», εξηγεί ο Stefan-Jörg Göbel.
Στο πρώτο βήμα, το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για την απανθρακοποίηση του τομέα των περιφερειακών μεταφορών στην Ανατολική Φρισία.

«Εάν μπορέσουμε να συνδέσουμε συσκευές ηλεκτρόλυσης στο δίκτυο αγωγών στο δεύτερο βήμα, θα είμαστε επίσης σε θέση να προμηθεύουμε μεγάλης κλίμακας πράσινο υδρογόνο σε βιομηχανικές εταιρείες σε εθνικό επίπεδο», λέει ο Göbel.

Απανθρακοποίηση με λύσεις πράσινης ενέργειας

Η Statkraft επεκτείνει συνεχώς τον ρόλο της ως γέφυρας μεταξύ των διαφορετικών αναγκών των παραγωγών και των καταναλωτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με την υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία επέτρεψε τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία περίπου 1.000 MW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς επιδότηση στη Γερμανία.

Από την πλευρά των καταναλωτών, την ίδια περίοδο, η εταιρεία αναδείχθηκε ως βιομηχανικός εταίρος για μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές που επιδιώκουν να επιτύχουν στόχους βιωσιμότητας και κλίματος, καθώς και προστασία των τιμών σε περιόδους υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την αύξηση του υδρογόνου στην αγορά, ο Νορβηγός ειδικός μάρκετινγκ θα είναι σε θέση να προωθήσει περαιτέρω την απαλλαγή από τις βιομηχανικές εταιρείες πουλώντας πράσινη ενέργεια σε παραγωγούς πράσινου υδρογόνου, αλλά και να προσφέρει λύσεις για βελτιστοποιημένη πρόσβαση στην αγορά υδρογόνου για την κατασκευαστική πλευρά.

Απαραίτητη πολιτική πορεία στη Γερμανία

Η Statkraft χαιρετίζει τις πολυάριθμες βελτιώσεις στον Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EEG) και τη σχετική νομοθεσία, όπως η διευκόλυνση των διαδικασιών έγκρισης για ηλιακά και αιολικά έργα στη Γερμανία, που όπως υποστηρίζει θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί η παραπαίουσα επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η εταιρεία βλέπει ανάγκη βελτίωσης στη μελλοντική προώθηση ή χρηματοδότηση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
"Η τροποποίηση του EEG θέτει σημαντικές πινελιές για μια επιτυχημένη ενεργειακή ανάκαμψη.

Αναγνωρίζει δε, πως είναι κεντρικής σημασίας η συνύπαρξη CfD και PPA να είναι δυνατή όταν αλλάξει το σύστημα υποστήριξης.
Δεν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η σύναψη CfD», λέει ο Sascha Schröder, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Υπάρχει ανησυχία ότι η εισαγωγή ενός συστήματος υποστήριξης συμβάσεων για τη διαφορά στη Γερμανία θα επιβραδύνει την αναπτυσσόμενη αγορά συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα φέρει σε στασιμότητα τη μελλοντική αγορά.
Αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Εκτός από την πτυχή της μείωσης του CO2, οι ΜΠΣ αποτελούν σημαντικό μέσο για τις βιομηχανικές εταιρείες για προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη αντιστάθμιση έναντι των αυξανόμενων ή υψηλών διακυμάνσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Schröder είναι επίσης επικριτικός για την επιδότηση των τιμών βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Robert Habeck, επειδή αυτό θα αποδυνάμωνε το κίνητρο για πράσινες PPA. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης