Τελευταία Νέα

Montel: Oι ΑΠΕ εξοικονόμησαν το 12% των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2022

Montel: Oι ΑΠΕ εξοικονόμησαν το 12% των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2022
Η ηλιακή και αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 13% από το 2021 σε 625 TWh, που ισοδυναμούσε με το 22% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη πέρυσι
Σχετικά Άρθρα

Η ισχυρή παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2022 βοήθησε την ΕΕ να εξοικονομήσει 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ή το 12% των συνολικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκευση, σύμφωνα με

Η αναπλήρωση της αποθήκευσης αερίου για την επόμενη περίοδο θέρμανσης ξεκίνησε με αποθέματα στο 57% της χωρητικότητας, δήλωσε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), εν μέσω αυξημένης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μειωμένης ζήτησης και ήπιου χειμώνα.

Πρόκειται για 14 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από αυτό που θα ήταν χωρίς την ώθηση από τον ήλιο και τον άνεμο, ανέφερε η φινλανδική δεξαμενή σκέψης σε νέα έκθεση που δημοσίευσε το Montel.

Τα στατιστικά

Η ηλιακή και αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 13% από το 2021 σε 625 TWh, που ισοδυναμούσε με το 22% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 20% της συνολικής παραγωγής της ηπείρου.

Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας αποδείχτηκε επίσης ισχυρή φέτος – βοήθησαν στην εξοικονόμηση επιπλέον 2,25 bcm φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο, που ισοδυναμεί με άλλο 2% των αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η ηλιακή και η αιολική παρήγαγαν 32% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το αέριο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μόνο ο άνεμος παρήγαγε 141 TWh ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με 119 TWh από την παραγωγή φυσικού αερίου, ενώ η ηλιακή παρήγαγε 34 TWh.

«Τερματίστε την εξάρτηση από τη Ρωσία»

Εν τω μεταξύ, η CREA προέτρεψε τα μέλη της ΕΕ να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και να επιτευχθεί πιο γρήγορα η καθαρή μετάβαση. «Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας με φυσικό αέριο και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επέτρεψαν στη Ρωσία να αυξήσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου κατά 42% από 53 δις ευρώ το 2021 σε 75 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι», ενώ μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ κατά 46% σε 84 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 από 156 bcm το 2021, είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης