Ενέργεια

Oilprice: Nέα τάξη πραγμάτων στην αγορά πετρελαίου από 3 νέες συμφωνίες Κίνας, Ρωσίας, Ιράν, Ιράκ

Oilprice:  Nέα τάξη πραγμάτων στην αγορά πετρελαίου από 3 νέες συμφωνίες Κίνας, Ρωσίας, Ιράν, Ιράκ
Η Μόσχα υπέγραψε 10 νέες συμφωνίες συνεργασίας με το Ιράν, το ίδιο και η Κίνα επεκτείνοντας  σημαντικά την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει το Oilprice
Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε η υπογραφή μεγάλων συμφωνιών συνεργασίας, σε τομείς όπως, της ενέργειας, της ασφάλειας, της διαχείρισης, όμως οι τρεις πιο πρόσφατες βασικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ του Ιράν, του Ιράκ, της Ρωσίας και της Κίνας, θα έχουν άμεσες συνέπειες για τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και τις τιμές τους, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Simon Watkins γιατο Oilprice. Εν συνόψει:

- Η Μόσχα υπέγραψε 10 νέες συμφωνίες συνεργασίας με το Ιράν μόνο για τον πετρελαϊκό τομέα στις 18 Μαΐου.
- Η Κίνα περίμενε να καταλαγιάσει η σκόνη προτού υπογράψει και αυτή νέες συμφωνίες συνεργασίας με το Ιράν στις 23 Μαΐου, επεκτείνοντας  σημαντικά την επιρροή της στη Μέση Ανατολή προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα υδρογονανθράκων για να τροφοδοτήσει την οικονομική της ανάπτυξη. Αναλυτικότερα...

Κίνα: «Μία ζώνη, ένας δρόμος» - Ρωσία: Επιρροή

Αυτό που θέλει είναι να μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε ένα μεγάλο πρατήριο πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του οποίου μπορεί να τροφοδοτήσει την οικονομική της ανάπτυξη για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως την νούμερο ένα υπερδύναμη μέχρι το 2030.
Τα τρία μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή ανήκουν στο Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, έτσι θέλει να τα ελέγξει εξαρχής.

Για τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο –στην οποία η Κίνα έχει ήδη σημαντικό έλεγχο– οι στόχοι στη Μέση Ανατολή είναι διαφορετικοί.
Ένας στόχος είναι να συνεχίσει να ασκεί επιρροή σε πολλές χώρες που θεωρεί ότι είναι βασικές για τη διατήρηση μέρους της κυριαρχίας της στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και...
Ένας ακόμη είναι να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να ενισχύσει τη θέση της ως αξιόλογος εταίρος της Κίνας.

Ιράν - Ιράκ

Όσο για τις άλλες χώρες –το Ιράν και το Ιράκ, και τώρα επίσης πιο ξεκάθαρα, η Σαουδική Αραβία– βρίσκονται σε αυτή τη νέα παγκόσμια συμμαχία εν μέρει για την οικονομική και πολιτική υποστήριξη από την Κίνα (και σε μικρότερο βαθμό τη Ρωσία) και επειδή τα πολιτικά τους συστήματα είναι φυσικά πολύ πιο κοντά στα αυταρχικά καθεστώτα Κίνας και Ρωσίας παρά στα δημοκρατικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Το Ιράν ασκεί εδώ και πολύ καιρό τεράστια επιρροή στον γείτονά του άμεσα και έμμεσα μέσω των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών πληρεξουσίων του.

Το Ιράκ ήταν πάντα προδιατεθειμένο για μια τέτοια συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται πολλές από τις μεγαλύτερες δεξαμενές πετρελαίου τους.
Αυτές περιλαμβάνουν Azadegan (από την πλευρά του Ιράν)/Majnoon (από την πλευρά του Ιράκ), Azar/Badra, Yadavaran/Sinbad, Naft Shahr/Naft Khana, Dehloran/Abu Ghurab, West Paydar/Fakka και Arvand/South Abu Ghurab.

Αυτό έχει αποδειχθεί από καιρό εξαιρετικά χρήσιμο για το Ιράν για την αποφυγή κυρώσεων, καθώς το πετρέλαιο από την πλευρά αυτών των δεξαμενών μπορεί εύκολα να μετονομαστεί ως μη εγκεκριμένο ιρακινό πετρέλαιο και στη συνέχεια να αποσταλεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Έχει επίσης αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για το Ιράκ μέσω του οποίου μπορεί να εκβιάσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ υποσχόμενο να σταματήσει την εισαγωγή ιρανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μόνο για να αποκρούσει αυτές τις υποσχέσεις όταν τα χρήματα φτάσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι τελευταίες συμφωνίες συνεργασίας ενισχύουν περαιτέρω όλους αυτούς τους δεσμούς μεταξύ Ιράν-Ιράκ.

Οι πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας είχαν ως στόχο να διασφαλιστεί ότι, ό,τι διαθέτει το Ιράν (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ) θα είναι προς διάθεση μεταξύ Κίνας και  Ρωσίας.
Πρώτη η Μόσχα,υπέγραψε 10 νέες συμφωνίες συνεργασίας με το Ιράν μόνο για τον πετρελαϊκό τομέα στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με μια πηγή που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν που μίλησε αποκλειστικά την περασμένη εβδομάδα στο OilPrice.com, οι συμφωνίες περιλαμβάνουν έξι μνημόνια κατανόησης, δύο συμβάσεις, έναν οδικό χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας και έναν ακόμη για τη διμερή συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας, μεταφοράς τεχνολογίας και εξόρρυξης πετρελαίου.
Στην ουσία, αυτά αθροίζονται σε μια ανανέωση και επέκταση των προηγούμενων πενταετών και 10ετών κυλιόμενων συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Αυτά επιτρέπουν στη Ρωσία (μαζί με την Κίνα σε χωριστές συμφωνίες) να έχει τις εταιρείες της παρούσες σε οποιοδήποτε κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν που επιλέγει η Μόσχα.
Επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή των πιο πολλά υποσχόμενων στρατιωτικών συστημάτων και αξιωματικών μεταξύ των δύο χωρών και για τη Ρωσία να έχει πλήρη πρόσβαση στα αεροδρόμια και τους θαλάσσιους λιμένες του Ιράν.
Επιπλέον, επιτρέπει τη συνεχή συνεργασία σε άλλα στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, εξοπλισμού και τεχνολογίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης