Ενέργεια

EIA: Αυξήθηκε η παραγωγή αργού τον Μάρτιο στις ΗΠΑ

EIA: Αυξήθηκε η παραγωγή αργού τον Μάρτιο στις ΗΠΑ

Υποχώρηση για το πετρέλαιο

 

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο στα 12,696 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να αποδεκατίζει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη.

Το προϊόν των ΗΠΑ που προμήθευαν αργό και πετρελαϊκά προϊόντα -αντίστοιχο της ζήτησης- αυξήθηκε στα 20,449 εκατομμύρια bpd, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Το προσφερόμενο προϊόν τελικής βενζίνης αυξήθηκε τον Μάρτιο στα 9,007 εκατ. bpd, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη λόγω του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ και καθώς τα αδύναμα στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου Κίνα αύξησαν τους φόβους για τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Αυγούστου μειώθηκαν κατά 0,99%, στα 72,98 δολάρια το βαρέλι στις 18:40 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 0,66%, στα 69,01 δολάρια.

Και τα δύο μειώθηκαν κατά πάνω από $2 νωρίτερα στη συνεδρίαση και κατά περισσότερο από 4% την Τρίτη.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, με τον επίσημο δείκτη προμηθειών της μεταποίησης (PMI) να υποχωρεί στο 48,8 από 49,2 τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα υστερούσε σε πρόβλεψη 49,4.
Περαιτέρω πίεση ήρθε καθώς το δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκε, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα και επιβαρύνοντας τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται για την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου.

Τα ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ σχετικά με το εάν ο όμιλος θα αποφασίσει να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου έχουν πυροδοτήσει πρόσφατη αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου.

Παρά την τελευταία υποχώρηση των τιμών, οι τράπεζες HSBC και Goldman Sachs και οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα ανακοινώσει περαιτέρω περικοπές στην επικείμενη συνεδρίαση.

Η HSBC δήλωσε την Τετάρτη ότι η ισχυρότερη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και τη Δύση από το καλοκαίρι και μετά θα επιφέρει έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η πιο πιθανή ενέργεια είναι η αδράνεια», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της PVM, Stephen Brennock, σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος πιθανότατα αυξήθηκαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης