Ενέργεια

BNA: Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου στη Γερμανία από μόνη της δεν θα καλύψει το χειμώνα

BNA: Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου στη Γερμανία από μόνη της δεν θα καλύψει το χειμώνα
Η Γερμανία περιόρισε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 125 TWh (11 bcm) πέρυσι

Η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας (BNA) είναι αισιόδοξη ότι η χώρα μπορεί να γεφυρώσει έναν δεύτερο χειμώνα μειωμένου ρωσικού φυσικού αερίου, αν και κάποια ζημιά από την άνοδο της τιμής του περασμένου έτους είναι πιθανώς μόνιμη, αναμεταδίδει το Montel.

«Η Γερμανία –και νομίζω και η Ευρώπη– έχει όλες τις πιθανότητες να περάσει καλά τον επόμενο χειμώνα», είπε ο Klaus Mueller σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γραφείο του στη Βόννη.

Τα αυξημένα αποθέματα, οι τρεις νέοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG και οι προοπτικές τουλάχιστον δύο ακόμη από τον ερχόμενο χειμώνα βάζουν τη Γερμανία σε «καλύτερη θέση» από ό,τι ήταν πέρυσι, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν πάμε τον επόμενο χειμώνα με 100% γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου –το οποίο αναμένω– από μόνο του δεν θα αρκούσε», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις προς τους γείτονες. «Χρειαζόμαστε σταθερές εισροές, χρειαζόμαστε ένα βαθμό οικονομίας και χρειαζόμαστε επίσης λίγη τύχη».

Απαιτείται ακόμη εξοικονόμηση

Η Γερμανία περιόρισε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου 125 TWh (11 bcm) πέρυσι, σύμφωνα με την BNA. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 20% του φυσικού αερίου που περνούσε μέσω του ρωσικού αγωγού Nord Stream, που υπέστη ζημιά πέρυσι σε μια αδιευκρίνιστη πράξη δολιοφθοράς εν μέσω του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Η γερμανική ζήτηση έχει αυξηθεί από πολύ χαμηλά επίπεδα σε μέσο όρο περίπου 15% κάτω από το κανονικό το έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της BNA. Αυτό συνέβαλε στον εκ νέου απόθεμα της μεγαλύτερης αποθηκευτικής ικανότητας της Ευρώπης.

Οι γερμανικές εγκαταστάσεις ήταν πλήρεις για τελευταία φορά κατά 74% - κοντά στο υψηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους τα τελευταία πέντε χρόνια και 25 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα επίπεδα του 2022. Ο Mueller περίμενε ότι θα γεμίσουν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου – πολύ πριν από την προθεσμία του Νοεμβρίου για να φτάσει το 95% της χωρητικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης