Ενέργεια

Reuters: Απίθανη μια νέα απόφαση πρόσθετων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου στην σύνοδο OPEC

Reuters: Απίθανη μια νέα απόφαση πρόσθετων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου στην σύνοδο OPEC
Καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευαν, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ υποσχέθηκαν τον Απρίλιο για οικειοθελείς περικοπές από τον Μάιο.
Απίθανο ενδεχόμενο να υπάρξει μια απόφαση για νέες περικοπές στην προσφορά πετρελαίου από τον OPEC+, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενόψει της συνάντησης της Κυριακής, 4 Ιουνίου, εκτιμούν πηγές του Reuters, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη του οργανισμού δεσμεύτηκαν για περαιτέρω περικοπές τον Μάιο και για το υπόλοιπο έτος, σε συνέχεια της μείωσης 2 εκατ. bpd που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι συνολικές περικοπές παραγωγής να ανέλθουν σε 3,66 εκατ. bpd ή περίπου στο 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ο OPEC+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και προμηθεύει περίπου το 60% της εξαγωγικής αγοράς πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.
Καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευαν, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ υποσχέθηκαν τον Απρίλιο για οικειοθελείς περικοπές από τον Μάιο.

Ο όμιλος έχει μειώσει περισσότερο από τους στόχους του, κυρίως λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας στους παραγωγούς Νιγηρία και Αγκόλα της Δυτικής Αφρικής.
Έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι οι δύο χώρες έχασαν τους στόχους παραγωγής τους κατά 600.000 bpd συνολικά τον Μάιο, ενώ οι διακοπές στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ σήμαιναν ότι η χώρα παρήγαγε 220.000 bpd κάτω από τον στόχο της τον περασμένο μήνα.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση τον Απρίλιο βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές αναφοράς του αργού Brent κατά περίπου 9 δολάρια το βαρέλι σε πάνω από 87 δολάρια τις επόμενες ημέρες, αλλά το Brent έκτοτε έχασε αυτά τα κέρδη για να διαπραγματευτεί κάτω από 73 δολάρια, υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον αντίκτυπό του στα καύσιμα ζήτηση.

Η HSBC ανέφερε σε σημείωμά της την Τετάρτη ότι δεν περίμενε ότι ο OPEC+ θα αλλάξει την πολιτική του, αλλά ότι ο όμιλος μπορεί να μειώσει την παραγωγή αργότερα εάν το αναμενόμενο έλλειμμα της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο δεν υλοποιηθεί και οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα σειρά περικοπών, εκτός από την ισχυρότερη ζήτηση πετρελαίου που περιμένουμε από την Κίνα και τη Δύση από το καλοκαίρι και μετά, θα επιφέρει έλλειμμα στην αγορά το 2ο εξάμηνο του 23», ανέφερε η τράπεζα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης