Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Habeck και Simson ανεβάζουν τα κονδύλια για το Υδρογόνο μέχρι και στα 5 δισ ευρώ

Habeck και Simson ανεβάζουν τα κονδύλια για το Υδρογόνο μέχρι και στα 5 δισ ευρώ

Το Βερολίνο ρίχνει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδότηση και συζητά σχέδια για την εισαγωγή του προγράμματος στην Τράπεζα Υδρογόνου της ΕΕ

 

Η Γερμανία πρόκειται να επεκτείνει το εμβληματικό της πρόγραμμα H2Global για την αγορά πράσινου υδρογόνου από χώρες εκτός ΕΕ στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη — και φαίνεται να έχει υποσχεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση σύμφωνα με το Hydrogen Insight.

Μια πρόταση για την εισαγωγή της πρωτοβουλίας H2Global στο εγχώριο πρόγραμμα αγορών υδρογόνου της ΕΕ, την Τράπεζα Υδρογόνου ύψους 3 δισ. ευρώ, έγινε γνωστό από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson και τον υπουργό Οικονομικών και Κλίματος της Γερμανίας, Robert Habeck.

Σε συνάντησή του με την Simson στη Γερμανία την Τετάρτη, ο Habeck είπε ότι η χώρα σκοπεύει να δαπανήσει «περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ» για την προμήθεια υδρογόνου που παράγεται εκτός των συνόρων της . Ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για το H2 Global  ανακοίνωσε ο Olaf Scholz στο COP27. Σύμφωνα με το Hydrogen Insight απευθύνθηκε στη γερμανική κυβέρνηση για να διευκρινίσει εάν και τα 5 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν στο H2Global.

Ερωτηματικά εξακολουθούν να προκύπτουν για το πώς θα είναι η επέκταση της πρωτοβουλίας H2Global σε όλη την ΕΕ, εάν η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να την χρηματοδοτεί και ποιος θα έχει την κυριότητα της διαδικασίας δημοπρασίας. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των παραγωγών που επιδοτούνται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενώ παράλληλα θα δώσει κίνητρα στους σημερινούς χρήστες υδρογόνου να στραφούν σε ένα πιο ακριβό προϊόν.

Συμφωνίες Αγοράς

Το πρόγραμμα H2Global προκηρύσσει 10ετείς συμφωνίες αγοράς με παραγωγούς υδρογόνου, πριν πραγματοποιήσει ανταγωνιστικές δημοπρασίες για την πώληση του H2 στους εγχώριους πλειοδότες και κάλυψη της διαφοράς τιμής με επιχορήγηση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες της δημοπρασίες 900 εκατομμυρίων ευρώ αγοράζοντας εισαγόμενη πράσινη αμμωνία, μεθανόλη και βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, οι οποίες επί του παρόντος αξιολογούν τις προσφορές για τις πρώτες παραδόσεις το 2024 ή το 2025.

Η πλατφόρμα δημοπρασιών έχει ήδη επεκτείνει την εμβέλειά της στην Ολλανδία—η οποία ανακοίνωσε διαγωνισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου Απριλίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης