Ενέργεια

Reuters: Απίθανο να συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ+ μεγαλύτερες περικοπές πετρελαίου την Κυριακή 4/5

Reuters: Απίθανο να συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ+ μεγαλύτερες περικοπές πετρελαίου την Κυριακή 4/5

Παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι

 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να αποφασίσουν για περαιτέρω περικοπές της προσφοράς πετρελαίου σε συνεδρίαση την Κυριακή 4/5 παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Reuters την Παρασκευή.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι δεν περιμένουν να υπάρξει συμφωνία για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής την Κυριακή, όταν οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συγκεντρωθούν στις 2 μ.μ. στη Βιέννη. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν επίσης στις 11 το πρωί του Σαββάτου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman και οι ομόλογοί του από την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να φτάσουν στη Βιέννη αργότερα την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές.

Καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευσαν, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ υποσχέθηκαν τον Απρίλιο εθελοντικές περικοπές από τον Μάιο, προστιθέμενες στη μείωση των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Άλλη πηγή είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα την Κυριακή, με τις διμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών να αναμένονται πριν από τη συνάντηση. Μια τέταρτη πηγή είπε ότι εξετάζεται η ιδέα της επισημοποίησης των εθελοντικών περικοπών ως απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση τον Απρίλιο βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου περίπου 9 δολάρια το βαρέλι σε πάνω από τα 87 δολάρια πριν υποχωρήσουν στα 75 δολάρια την Παρασκευή, υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είπε στους επενδυτές που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου να «προσέξουν», κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.

Ωστόσο, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Al Novak δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν περίμενε νέα βήματα από τον ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης