BusinessEurope: Πως τα PPAs θα θωρακίσουν την αγορά ενέργειας

BusinessEurope: Πως τα PPAs θα θωρακίσουν την αγορά ενέργειας

 Επενδύσεις σε δίκτυα και αποθήκευση για αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς

 

Η αντιστάθμιση του κινδύνου μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας (PPAs) αλλά και οι επενδύσεις στα δίκτυα και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν σύμφωνα με την BusinessEurope, τις μόνες λύσεις για να θωρακιστεί το ενεργειακό μέλλον και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.  Η οργάνωση θεωρεί ότι μόνο μέσω των PPAs θα μειωθεί η επίδραση των διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η BusinessEurope, αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό σύνδεσμο επιχειρήσεων στον οποίο συμμετέχουν 40 σύνδεσμοι όλης της Ευρώπης όπως και ο ελληνικός ΣΕΒ, που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η  BusinessEurope, συνεδρίασε στη Μαδρίτη με κεντρικό θέμα την αναπτυξιακή προοπτική της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε συνδυασμό με το κόστος της ενέργειας. 

Διακήρυξη

Οι εκπρόσωποι των 40 Συνδέσμων Επιχειρήσεων, που μετέχουν στην BusinessEurope, κατέγραψαν στην Κοινή τους Διακήρυξη μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή οικονομία. Μεταξύ αυτών, κυρίαρχη θέση έχει το θέμα της εξασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Οι αγορές ενέργειας ήταν ήδη υπό πίεση πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είδαμε, ωστόσο, τις τιμές να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια του 2022 και τις τιμές χονδρικής για το καλοκαίρι του 2025 να διαπραγματεύονται περισσότερο από 4 φορές πάνω από τα προ - πανδημίας επίπεδα στην ΕΕ, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι λιγότερο από δυο φορές πάνω από τα προ - πανδημίας επίπεδα» αναφέρεται στη Διακήρυξη της BusinessEurope.

Τονίζει επίσης ότι  για να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές, η ΕΕ πρέπει να έχει βιώσιμη πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές.

Αντιστάθμιση κινδύνου

Παράλληλα, σημειώνει ότι «για να θωρακιστεί στο μέλλον, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται επενδύσεις, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες αντιστάθμισης κινδύνου μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων». Αυτό, όπως αναφέρεται, θα συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης των διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Βασιζόμαστε στην ισπανική Προεδρία, όπως τονίζεται, για:

- να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις για το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς μια μεταρρύθμιση, η οποία ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, οδηγεί στην ολοκλήρωση της αγοράς μέσω του διασυνοριακού εμπορίου, περιορίζει τον αντίκτυπο από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, δίνει κίνητρα για επενδύσεις σε ευέλικτες πηγές, και ενδυναμώνει τους καταναλωτές.

- να προωθήσει την ανάπτυξη όλων των τεχνολογιών που συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τομέων της οικονομίας που είναι δύσκολο να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

- αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με την προώθηση των επενδύσεων σε όλες τις απαραίτητες υποδομές που διευκολύνουν το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας, όπως δίκτυα και διασυνδέσεις και αποθήκευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης