Ενέργεια

Montel: Ρεκόρ τριετίας στη χρήση φυσικού αερίου τον Μάιο, εκτός οι λιγνίτες

Montel: Ρεκόρ τριετίας στη χρήση φυσικού αερίου τον Μάιο, εκτός οι λιγνίτες
Την περασμένη εβδομάδα, οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν περισσότερη ισχύ από τις λιγνιτικές μονάδες με μερίδιο 51% έναντι 49%, δήλωσε η Refinitiv στη Montel
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου έχουν ωθήσει όχι μόνο τον λιθάνθρακα αλλά και τις λιγνιτικές μονάδες από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την αλλαγή καυσίμου υπέρ του φυσικού αερίου να φτάνει σε ρεκόρ τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Refinitiv.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν περισσότερη ισχύ από τις λιγνιτικές μονάδες με μερίδιο 51% έναντι 49% μεταξύ των δύο καυσίμων, το οποίο εμφανίστηκε για τελευταία φορά στα μέσα του 2020, δήλωσε η Refinitiv στη Montel.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα τα εργοστάσια φυσικού αερίου να κινούνται προς τα κάτω με την αξιοκρατική σειρά και τώρα να συνδυάζονται με τα λιγνιτικά εργοστάσια», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής ενέργειας της Refinitiv, Francisco Gaspar Machado.

«Στις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου και CO2 που διαπραγματεύονται, το μοντέλο μας προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι».
Στην αγορά άνθρακα, το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 23ης Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 81,09 ευρώ/τόνο στο Ice Endex, αφού έπεσε σε χαμηλό 20 εβδομάδων τη Δευτέρα.

Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου της Ευρώπης για το πρώτο μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 24,95 ευρώ/MWh, αυξημένα κατά 0,09 ευρώ από την Τρίτη.
Το συμβόλαιο έφτασε σε χαμηλό 25 μηνών την περασμένη Παρασκευή στο Ice Endex.

Λιγότερος λιγνίτης

Τον περασμένο μήνα, οι γερμανικές λιγνιτικές μονάδες παρήγαγαν 5,3 GWh ισχύος, τη χαμηλότερη μηνιαία παραγωγή από τον Μάιο του 2020, όταν η παραγωγή μειώθηκε στις 4,2 GWh λόγω της χαμηλότερης ζήτησης εν μέσω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Fraunhofer ISE.

Αυτό ήταν το χαμηλότερο από τότε που η Fraunhofer άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 2010.
Πριν από την πανδημία, η γερμανική μηνιαία παραγωγή λιγνίτη ήταν κατά μέσο όρο 11 GWh ανά μήνα.

Η Refinitiv είπε ότι αναμένει λιγνιτική ισχύ σε 5,5-6 GWh το μήνα το τρίτο τρίμηνο και περίπου 1 GW λιθάνθρακα.
Η χαμηλή ζήτηση φυσικού αερίου το καλοκαίρι – λόγω των ήδη γεμάτων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων – θα πρέπει να οδηγήσει σε συνέχιση αυτής της τάσης αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσε η Marina Tsygankova, επικεφαλής αναλύτρια αερίου στη Refinitiv.

Η Ευρώπη κινδύνευε να μην έχει αρκετό χώρο αποθήκευσης για την αποθήκευση αερίου στο τέλος του καλοκαιριού, πρόσθεσε.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ηπείρου εμφανίστηκαν για τελευταία φορά γεμάτες 70,4%, σε σύγκριση με 50,3% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Καλά εφοδιασμένη αγορά

Με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και τις ροές από τη Νορβηγία να αυξάνονται ξανά μετά το τέλος της συντήρησης τον Ιούλιο, η αγορά θα χρειαζόταν ένα «αρκετά σημαντικό σοκ εφοδιασμού» για να επιστρέψει οι τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα, είπε η Tsygankova.

«Η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη αυτή τη στιγμή και η Γερμανία εισάγει σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία και την Ολλανδία, επομένως κυρίως φθηνή πυρηνική και ηλιακή ενέργεια, η οποία μειώνει τις τιμές [και] ωθεί τον λιθάνθρακα και τον λιγνίτη έξω από την αγορά», είπε ένας Γερμανός έμπορος ενέργειας.

Αυτό βοήθησε επίσης τη Γερμανία να μειώσει τις εκπομπές στον τομέα της ενέργειας, πρόσθεσε ο Gaspar Machado.
Η Γερμανία στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον το 80% της ακαθάριστης ζήτησης ενέργειας με ΑΠΕ έως το 2030 – σε σύγκριση με περίπου 47% πέρυσι – και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης