Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BloombergNEF: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για οδικές μεταφορές θα κορυφωθεί το 2027

BloombergNEF: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για οδικές μεταφορές θα κορυφωθεί το 2027

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτοπίζουν ήδη 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) χρήσης πετρελαίου

 

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων εκτινάσσονται στα ύψη, εκτοπίζοντας μεγαλύτερους όγκους ζήτησης καυσίμων που προέρχονται από τις μεταφορές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κορυφωθεί ήδη από το 2027, ανέφερε η ερευνητική εταιρεία BloombergNEF στην ετήσια έκθεσή της για το Electric Vehicle Outlook που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το OilPrice η υποστήριξη πολιτικής, η επέκταση της υποδομής φόρτισης, η βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών και τα νέα μοντέλα από αυτοκινητοβιομηχανίες οδηγούν και θα οδηγήσουν σε αύξηση της υιοθέτησης EV. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια επιβατικά EV αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους μέχρι το 2026 και περισσότερα από 700 εκατομμύρια έως το 2040, από 27 εκατομμύρια στις αρχές του τρέχοντος έτους, αναφέρει το BloombergNEF.

Σύμφωνα με το Σενάριο Οικονομικής Μετάβασης της BNEF, οι πωλήσεις επιβατικών ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξηθούν στα ύψη και θα αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των πωλήσεων επιβατικών οχημάτων το 2025, συνολικά το 44% των πωλήσεων το 2030 και το 75% των πωλήσεων το 2040. Ορισμένες χώρες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα, μεταξύ των οποίων οι Σκανδιναβοί, η Κίνα, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενεργειακή μετάβαση

Παρά την αύξηση των πωλήσεων, το σενάριο του καθαρού μηδέν απαιτεί μια ακόμη ταχύτερη υιοθέτηση EV, με 298 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο μέχρι το 2030 και 1,1 δισεκατομμύρια έως το 2040, ανέφερε η BNEF.

«Η άμεση ηλεκτροδότηση μέσω μπαταριών είναι η πιο αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική και εμπορικά διαθέσιμη οδός για την πλήρη απαλλαγή από τις ανθρακούχες οδικές μεταφορές. Ωστόσο, απαιτείται ισχυρότερη ώθηση σε τομείς όπως τα βαρέα φορτηγά, η υποδομή φόρτισης και η προμήθεια πρώτων υλών», δήλωσε η Aleksandra O'Donovan, επικεφαλής ηλεκτρικών οχημάτων στο BloombergNEF.

Καθώς οι πωλήσεις EV αυξάνονται, τα ηλεκτρικά οχήματα όλων των τύπων εκτοπίζουν ήδη 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) χρήσης πετρελαίου, που ισοδυναμεί με περίπου το 3% της συνολικής ζήτησης καυσίμων για τις μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ζήτηση πετρελαίου από τις οδικές μεταφορές «είναι πολύ κοντά στο αποκορύφωμά της», ανέφερε η BNEF.

«Η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων οδηγεί σε κορύφωση της συνολικής ζήτησης καυσίμων για οδικά μέσα το 2027. Η ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ήδη κορυφωθεί, ενώ η ζήτηση στην Κίνα αναμένεται να κορυφωθεί το 2024», πρόσθεσε η ερευνητική εταιρεία.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση μπαταριών ασκεί πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού για υλικά όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο, σημείωσε η BNEF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης