Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

PV Europe: «Μοιράζει υποσχέσεις» νέα τεχνολογία κατασκευής κυψελών στα διπλά φ/β

PV Europe: «Μοιράζει υποσχέσεις» νέα τεχνολογία κατασκευής κυψελών στα διπλά φ/β
Δύο έργα τα Pero-Si-Scale και Liverpool, επιδιώκουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην κατασκευή διπλών κυψελών σύμφωνα με το PV Europe
Τα διπλά ηλιακά κύτταρα κατασκευασμένα από συνδυασμό περοβσκίτη και πυριτίου υπόσχονται απόδοση άνω του 30%.
Ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο ανακοινώνουν τακτικά νέες τιμές ρεκόρ στην απόδοση η οποία πραγματοποιείται σε επιφάνειες που είναι μικρότερες κατά 400 φορές από το τρέχον μέγεθος της γκοφρέτας πυριτίου ενός ηλιακού κυττάρου και οι ερευνητές στο Fraunhofer ISE θέλουν να το αλλάξουν αυτό, όπως γράφει το PV Europe.

Η Fraunhofer ISE κατασκευάζει τώρα μια ανεξάρτητη τεχνολογική πλατφόρμα για την κατασκευή ηλιακών κυψελών και πλαισίων διπλού πυριτίου περοβσκίτη.
Στόχος των δύο έργων, του Pero-Si-Scale και του Liverpool, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ανάλυση των σχεδίων κυψελών και μονάδων και των διαδικασιών κατασκευής τους.
Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη μεταφορά σε μεγέθη που έχει ανάκγη η βιομηχανία.

Μέθοδος επίστρωσης με περιστροφή

Με την πλατφόρμα Pero-Si-Scale, σχεδιάζεται να καθιερωθούν και να αναπτυχθούν διεργασίες, τεχνολογίες και ικανότητες για την παραγωγή ηλιακών κυψελών και μονάδων σε πλακίδια πυρίτίου περοβσκίτη M12 βιομηχανικής μορφής.

«Χτίζουμε μια γραμμή παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024», λέει ο Martin Hermle, project manager για την ανάπτυξη της τεχνολογικής πλατφόρμας στη Fraunhofer ISE.
«Περιλαμβάνει εξοπλισμό για εναπόθεση υπό κενό και διεργασίες υγρής χημικής επίστρωσης για το υποκύτταρο περοβσκίτη του διπλού ηλιακού κυττάρου.
Σε επίπεδο μονάδας, μια βιομηχανική αλυσίδα επόμενης γενιάς θα είναι διαθέσιμη για την ανάπτυξη των διαδικασιών παραγωγής.

Επίσης, σύστημα φωταύγειας θα ελέγχει τους συνδέσμους.
Το έργο θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τον χαρακτηρισμό, τη βαθμονόμηση και την ποιοτική ανάλυση των ηλιακών κυψελών και μονάδων στο Fraunhofer ISE σε μεγάλες γκοφρέτες», εξηγεί ο Hermle.

Το έργο Liverpool

Για την παραγωγή των εργαστηριακών κυψελών ενός τετραγωνικού εκατοστού που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι η υγρή-χημική επίστρωση με περιδίνηση.
Αυτή η μέθοδος είναι πρακτική για μικρά εργαστηριακά σχήματα και επιτρέπει την ταχεία δοκιμή νέων σχεδίων κυττάρων.

Ωστόσο, η επίστρωση με περιστροφή δεν μπορεί να κλιμακωθεί σε βιομηχανικά μεγέθη.
Ως εκ τούτου, η πλατφόρμα εστιάζει στις διαδικασίες εναπόθεσης ατμού για την εφαρμογή του υποκυττάρου περοβσκίτη στο υποκύτταρο πυριτίου, καθώς και στις επαφές.
Η ανάπτυξη βιομηχανικά εφικτών μεθόδων εξάτμισης με βάση το κενό για υλικά περοβσκίτη και στρώματα επαφής είναι πλέον ο στόχος του έργου του Liverpool.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης