Ενέργεια

M.Sefcovic: Υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια φυσικού αερίου από τον μηχανισμό κοινής αγοράς

M.Sefcovic: Υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια φυσικού αερίου από τον μηχανισμό κοινής αγοράς

 Στις 26 Ιουνίου ξεκινά ο δεύτερος γύρος

 

Tα πρώτα συμβόλαια φυσικού αερίου από τον νέο μηχανισμό κοινής αγοράς της ΕΕ έχουν υπογραφεί, δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις τιμές ή τους όγκους, επικαλούμενος την ανάγκη σεβασμού του εμπορικού απορρήτου και της αξιοπιστίας της πλατφόρμας AggregateEU ως υπηρεσίας για την αντιστοίχιση πελατών της ΕΕ με μη Ρώσους πωλητές φυσικού αερίου.
Ωστόσο, είπε, επικαλούμενος ανατολικοευρωπαίο υπουργό, ότι η προσφορά που έγινε μέσω της πλατφόρμας ήταν καλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να πάρουν οι αγοραστές της χώρας του και ότι θα αγόραζαν περισσότερα με αυτόν τον τρόπο εάν είχαν τα χρήματα για να το κάνουν.

Οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης χρησιμοποιούν σχετικά μικρές ποσότητες φυσικού αερίου και επομένως δεν διαθέτουν τη διαπραγματευτική δύναμη εταιρειών από μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου όπως η Γερμανία. Παραδοσιακά εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις ροές.
Η ΕΕ δημιούργησε την πλατφόρμα AggregateEU ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για να συγκεντρώσει 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης και να προσκαλέσει προσφορές για αυτήν από μη Ρώσους προμηθευτές ως μέρος των προσπαθειών να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο και να διασφαλίσει ότι οι αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις θα ξαναγεμίσουν πριν από το χειμώνα.

Η πλατφόρμα κατέγραψε 10,9 δισ. εκ. προσφορών πωλήσεων με πιθανούς αγοραστές στον πρώτο γύρο αντιστοίχισης που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Αυτό ήταν για ζητούμενες μηνιαίες παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024.

Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αντιστοίχισης που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου, οι εταιρείες θα κληθούν να καταγράψουν τις μηνιαίες ανάγκες ζήτησης φυσικού αερίου από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025, δήλωσε ο Sefcovic.
Οι προμηθευτές θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές για αυτήν τη συνολική ζήτηση από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα να αναμένεται να δημοσιευτούν λίγες ημέρες αργότερα.

Θετική ανταπόκριση

Ο Sefcovic είπε ότι οι προσφορές που ελήφθησαν στον πρώτο γύρο ήταν "μια αξιοσημείωτη επιτυχία", δεδομένου ότι "όλοι θα πουν ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι ακόμα πολύ σφιχτή".
Η θετική ανταπόκριση της αγοράς και η ευρεία πολιτική υποστήριξη σημαίνουν ότι η κοινή προσέγγιση αγοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχιστεί, επεσήμανε.
Η ΕΕ εργάζεται για την προώθηση της πλατφόρμας σε τομείς έντασης ενέργειας όπως το αλουμίνιο και τα λιπάσματα.

Η πλατφόρμα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως «πρόγραμμα για άλλα στρατηγικά εμπορεύματα όπως το υδρογόνο και οι κρίσιμες πρώτες ύλες μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου έχουν υιοθετήσει μια πιο προσεκτική άποψη, ωστόσο, εκτιμά ότι μένει να φανεί εάν η πλατφόρμα AggregateEU είναι καλύτερη από μια αγορά διαπραγμάτευσης σε κανονικές, μη επείγουσες περιόδους.

«Η επιτροπή δεν γνωρίζει τι προσφέρει η πλατφόρμα και τον αντίκτυπό της στην αγορά, και αν παρέχει κάποια οφέλη, καθώς τώρα η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Doug Wood, Πρόεδρος της επιτροπής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας (Efet ), σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο την Τετάρτη.

Είναι πρόωρο να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα για κοινή αγορά υδρογόνου από την ΕΕ, είπε στο διαδικτυακό σεμινάριο ο Peter Claes, πρόεδρος της ένωσης μεγάλων βιομηχανικών αγοραστών ενέργειας Ifiec Europe. Αυτό συνέβη επειδή δεν υπήρχε έκτακτη ανάγκη για τις προμήθειες υδρογόνου και δεν ήταν ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθούν οι αγορές υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης