Ενέργεια

Hellenic Cables: Nέα εποχή για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με το Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης (400kV)

Hellenic Cables: Nέα εποχή για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με το Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης (400kV)

Ο Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου, τέθηκε σε λειτουργία με το υποβρύχιο καλώδιο της Hellenic Cables

 

Η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα (o λεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος») τέθηκε σε λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ. Το έργο αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου καθώς η περιοχή διασυνδέεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης (400 kV), εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων της περιοχής.

Το έργο του «Δυτικού Διαδρόμου» αποτελείται από εναέριες και υπόγειες Γραμμές Μεταφοράς και το υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης 400kV που εγκαταστάθηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου. Μέχρι τώρα το σύστημα της Πελοποννήσου λειτουργούσε στην Υψηλή τάση (150 kV), μειωμένης συνεπώς μεταφορικής ικανότητας και αποτελώντας εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

H Hellenic Cables ανέλαβε τον σχεδιασμό, την παραγωγή, εγκατάσταση, προστασία και σύνδεση χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 400kV συνολικού μήκους 18 χλμ. Το υποβρύχιο καλώδιο κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο ενώ τα χερσαία καλώδια κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Θήβας.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, διεθνούς εμβέλειας, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για την επέκταση των γραμμών μεταφοράς του συστήματος 400kV, καθώς πέραν της αξιοποίησης του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής, επιταχύνει σημαντικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, και αναβαθμίζει τη λειτουργία και ασφάλεια του Νοτίου Συστήματος.

Ο κ. Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνεισφέραμε στο σημαντικό αυτό έργο που αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας μας και ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια. Η Hellenic Cables  αποτελεί  πιστό συνοδοιπόρο του ΑΔΜΗΕ στην πραγματοποίηση του οράματος του για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ενέργειας.  Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια.».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης