Ενέργεια

Άνοδος 15% στις τιμές συμβολαίων TTF επαναφέρει τις ανησυχίες για τον επερχόμενο χειμώνα

Άνοδος 15% στις τιμές συμβολαίων TTF επαναφέρει τις ανησυχίες για τον επερχόμενο χειμώνα

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα μέτρα

 

Η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού θα είναι ένα από τα πρώτα και μείζονα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να γίνεται φανερό ότι είναι βάσιμες οι ανησυχίες των αναλυτών που προειδοποιούν για νέο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης μετά τον Αύγουστο.

Οι καιρικές συνθήκες, γεωπολιτικοί παράγοντες όπως η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η ζήτηση στην Ασία, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έναν ακόμη δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας προεξοφλήσει ότι η ενεργειακή κρίση έληξε, ζήτησε πριν λίγες ημέρες από τα κράτη μέλη, να άρουν τους έκτακτους μηχανισμούς που υιοθέτησαν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της στους τελικούς καταναλωτές. Πάντως ακόμη και αυτή η σύσταση της Επιτροπής ήταν μάλλον συγκρατημένη αφού έθετε ως όριο το τέλος του 2023, αφήνοντας κάποια χρονικά περιθώρια επανεξέτασης της κατάστασης στη διάρκεια του Φθινοπώρου.

Παράταση των μέτρων

Στην ελληνική αγορά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022 και επρόκειτο να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο του 2023, έχουν λάβει μια μικρή παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με απόφαση του απελθόντα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν ο νέος υπουργός Ενέργειας να έχει περιθώριο κινήσεων και να αποφασίσει εάν θα παραταθεί, θα καταργηθεί, ή θα τροποποιηθεί το πακέτο των έκτακτων μέτρων. Έτσι παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται να επανέρχεται στην προ κρίσης κανονικότητα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Τα πλέον πρόσφατα μηνύματα από την αγορά φυσικού αερίου είναι μάλλον ανησυχητικά αφού η τιμή του TTF μετά το χαμηλό διετίας των 23 ευρώ/MWh που κατέγραψε στις αρχές Ιουνίου, έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το συμβόλαιο TTF Ιουλίου έκλεισε κοντά στα 35,7 ευρώ/MWh με άνοδο 15,1%, ενώ τα forward του Φθινοπώρου ξεκινούν από 37,9 ευρώ/MWh για τον Σεπτέμβριο και αυξάνονται στα 41,5 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο, στα 49,8 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο προσεγγίζουν τα 52,9 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Montel μιλάει για αστάθεια στις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου, αν και εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να επανέλθουν στα υψηλά του 2022, δηλαδή στα 340 ευρώ/MWh που έφθασαν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Αστάθεια

Όλοι οι αναλυτές θεωρούν πως παρά το γεγονός ότι η κατάσταση βραχυπρόθεσμα είναι μάλλον ήρεμη, ωστόσο η ανησυχητική περίοδος δεν έχει τελειώσει με την αστάθεια και τις ενδεχόμενες εκρήξεις τιμών να είναι μάλλον μπροστά μας.
Για παράδειγμα, ένας κρύος χειμώνας μπορεί να προκαλέσει νέο σοκ στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση από τη Ασία δείχνει να αυξάνεται και η Ευρώπη ενδεχομένως να αναγκαστεί να πληρώσει υψηλές τιμές αερίου για να γεμίσει τις αποθήκες της.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με το Montel τις τελευταίες δυο εβδομάδες σημειώνεται αύξηση κατά 64% των ναύλων για μεταφορά LNG στη λεκάνη του Ατλαντικού για παράδοση τον Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ενδέχεται να διπλασιαστούν και πάλι τον Αύγουστο, καθώς είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα πλοίων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το άλμα στις τιμές των ναύλων οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την Ασία, όπως αντικατοπτρίζεται στο premium που προσφέρεται για το LNG σε σύγκριση με την τιμή του καυσίμου στην Ευρώπη.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος πως σε ότι αφορά την αποθήκευση στόχος της ΕΕ είναι να βρίσκεται στο 90% την 1η Νοεμβρίου και σύμφωνα με το Gas Infrastructure Europe αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 72% έναντι 52% που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης