Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5% - 5,25% - Περιθώρια ως 2 αυξήσεις 0,25% εκάστης

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5% - 5,25% - Περιθώρια ως 2 αυξήσεις 0,25% εκάστης

Πιθανές άλλες δύο αυξήσεις κατά 0,25% μέσα στο 2023 - Σε θετικό έδαφος ο S&P

Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5% - 5,25% αποφάσισε στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου η Federal Reserve, παγώνοντας, αν και με επιφύλαξη, το έργο της νομισματικής σύσφιξης...
Παρά ταύτα, οι Αμερικανοί policy makers «βλέπουν» δύο αυξήσεις μέσα στο 2023...
Πιο συγκεκριμένα, η Fed αποφάσισε να μη συνεχιστεί η επέκταση της νομισματικής σύσφιξης έπειτα από δέκα σερί επιτοκιακές αυξήσεις.

Ωστόσο, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για «πάγωμα» συνοδεύεται από την πρόβλεψη πως θα γίνουν ακόμα δύο κινήσεις κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι θα χρειαστούν άλλες έξι εβδομάδες για να δουν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους, καθώς η Fed δίνει μάχη με τον πληθωρισμό, που πρόσφατα έχει δείξει πολλά ελπιδοφόρα σημάδια ψύχρανσης.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αφήνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στος εύρος στόχου 5%-5,25%.
«Η διατήρηση του εύρους στόχου σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.
Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Ιουλίου.
Ειρήσθω εν παρόδω οι αγορές ανέμεναν ότι η Fed θα «παρακάμψει» πιθανή επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου – οι αξιωματούχοι της τράπεζ γενικά προτιμούν αυτό τον όρο από τη λέξη «παύση», που υπονοεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διατήρησης των επιτοκίων εκεί που βρίσκονται.

Η έκπληξη

Η έκπληξη προκύπτει από το dot plot της στο οποίο τα μεμονωμένα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αναφέρουν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκιακών αυξήσεων.
Οι τελείες κινήθηκαν σαφώς προς τα πάνω, ωθώντας τη διάμεση προσδοκία σε ένα μέγιστο επιτόκιο στο ύψος του 5,6% μέχρι το τέλος του 2023.
Συνεπώς, αν υποθέσουμε ότι η επιτροπή κινείται με προσαυξήσεις τριμήνου, αυτό θα σήμαινε δύο ακόμη αυξήσεις στις υπόλοιπες τέσσερις φετινές συνεδριάσεις.

Τα μέλη της FOMC ενέκριναν ομόφωνα την κίνηση της Τετάρτης, αν και διαπιστώνονται σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των μελών.
Δύο μέλη ανέφεραν ότι δεν βλέπουν αυξήσεις φέτος, ενώ τέσσερα είδαν μία αύξηση και άλλοι αναμένουν δύο κ.ο.κ.
Επίσης, τα μέλη αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας πως το επιτόκιο κεφαλαίων θα κυμανθεί στο 4,6% το 2024 και 3,4% το 2025, έναντι 4,3% και 3,1% που προβλεπόταν τον Μάρτιο του 2023.

Πότε θα μειωθούν

Οι μελλοντικές «προβολές», ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2024, εάν ισχύουν οι προοπτικές του τρέχοντος έτους.
Η μακροπρόθεσμη προσδοκία για το επιτόκιο των Fed Funds διατηρήθηκε στο 2,5%.
Αυτές οι αλλαγές στις προοπτικές των επιτοκίων οφείλονται στις προσδοκίες τους για οικονομική ανάπτυξη, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναμένουν ανάπτυξη 1% έναντι 0,4% που εκτιμούσαν τον Μάρτιο.

Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν επίσης πιο αισιόδοξοι για την ανεργία, βλέποντας τώρα ποσοστό 4,1% μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με 4,5% τον Μάρτιο.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αύξησαν την εκτίμησή τους στο 3,9% για τον πυρήνα (εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας) και την μείωσαν ελαφρά στο 3,2% για τον βασικό.
Οι αριθμοί ήταν 3,6% και 3,3% αντίστοιχα για τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας.

Συνεπώς, οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια για το ΑΕΠ, την ανεργία και τον πληθωρισμό άλλαξαν ελάχιστα.
Κατά τ’ άλλα, οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι οι κινήσεις πολιτικής λειτουργούν με «μεγάλες υστερήσεις», κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος για να επενεργήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων στην οικονομία.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης