WindEurope: Αν η ΕΕ δεν ενισχύσει τα κίνητρα για τεχνολογία ΑΠΕ, θα «προσκυνήσει» την Κίνα

WindEurope: Αν η ΕΕ δεν ενισχύσει τα κίνητρα για τεχνολογία ΑΠΕ, θα «προσκυνήσει» την Κίνα
«Είτε θα ενισχυθεί ευρωπαϊκή τεχνολογία για τις ΑΠΕ  ή την αιολική έκρηξη της ΕΕ θα την κάνει Κίνα», δηλώνει ο CEO της WindEurope στο Recharge
Εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), πρέπει να «ενισχυθεί» ο νόμος Net-Zero Industry Act - εν μέρει μέσω της εισαγωγής μη τιμολογικακών κριτηρίων σε διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προσαρμογής κατά τόπους - αλλιώς οι τουρμπίνες για τη μαζική επέκταση θα κατασκευάζονται στην Κίνα, προειδοποίησε η WindEurope, γράφει το Recharge.

Η αιολική βιομηχανία χρειάζεται ήδη να αγοράσει καλώδια τροφοδοσίας, κιβώτια ταχυτήτων, ακόμη και χαλύβδινους πύργους από την Κίνα, και επίσης κατασκευάζει μερικά νέα εργοστάσια στην Ευρώπη για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Χρειάζονται 30 GW νέας αιολικής ισχύος κάθε χρόνο

Αλλά για να αυξηθεί το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας στο 43% έως το 2030 (από 17% σήμερα) όπως έχει τεθεί ως στόχος, θα πρέπει να προστίθενται 30 GW νέας αιολικής ισχύος κάθε χρόνο – που σημαίνει ότι απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε εργοστάσια, λιμάνια, δίκτυα, πλοία. γερανούς και ειδικευμένους εργάτες, είπε ο όμιλος βιομηχανίας.

Για μια τέτοια τεράστια επέκταση, το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ – το οποίο έχει στον πυρήνα του τον νόμο για το Net Zero Industry Actπρέπει να ενισχυθεί, είπε, προσθέτοντας ότι το κλειδί θα ήταν η ενίσχυση των μη-τιμολογιακών κριτηρίων στις δημοπρασίες ΑΠΕ για να αποφευχθεί περαιτέρω να «πιέζεται προς τα κάτω» η τιμή που θα ευνοούσε μόνο προϊόντα από χώρες με χαμηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Η Ευρώπη θέλει μια πράσινη βιομηχανική πολιτική....Θέλει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά αποτυγχάνει στις πολιτικές που θα το επιτύχουν πραγματικά....Ο νόμος Net-Zero Industry πρέπει να ενισχυθεί», δήλωσε ο CEO της WindEurope, Giles Dickson.

«Είναι καιρός οι δημοπρασίες αιολικής ενέργειας της Ευρώπης να δώσουν επιπλέον πόντους σε εκείνους τους προγραμματιστές που υποβάλλουν προσφορές για την ευρωπαϊκή τεχνολογία».

Άλλα κριτήρια

Άλλα κριτήρια εκτός τιμής σε διαγωνισμούς θα πρέπει να περιλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια και τη «δέουσα επιμέλεια» για να βεβαιωθεί ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από μέρη με αμφισβητήσιμα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή χαλαρή εργασία με περιβαλλοντικά πρότυπα, πρόσθεσε η WindEurope.

Το λόμπι της βιομηχανίας προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης σημαίνουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές αρχίζουν τώρα να κερδίζουν παραγγελίες στην Ευρώπη, «όχι τουλάχιστον με τις φθηνότερες τουρμπίνες τους, τα πιο χαλαρά πρότυπα και τους μη συμβατικούς οικονομικούς όρους (πληρώστε μας μόνο με την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου ή αργότερα)», προειδοποιεί η WindEurope.

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης έχει 300.000 υπαλλήλους και συνέβαλε 42 δισ. ευρώ (45,4 δισ. δολάρια) στο ΑΕΠ της ΕΕ πέρυσι, πληρώνοντας 7 δισ. ευρώ σε φόρους – συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα – επεσήμανε η WindEurope, προσθέτοντας ότι η εξάρτηση από την κινεζική παραγωγή θα προσθέστε νέες εξαρτήσεις ακριβώς όταν η Ευρώπη προσπαθεί να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ένα νέο ταμείο κυριαρχίας της ΕΕ

Η ομάδα είπε επίσης ότι οι πρόσφατα χαλαροί κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν επενδύσεις σε νέα εργοστάσια που παράγουν εξοπλισμό καθαρής ενέργειας θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ενώ ένα νέο ταμείο κυριαρχίας της ΕΕ (για την υποστήριξη της πράσινης ενέργειας) θα πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατό και οι κανόνες και οι διαδικασίες αδειοδότησης πρέπει να απλουστευθούν.

«Το δημόσιο χρήμα πρέπει να υποστηρίξει την επέκταση των πράσινων αλυσίδων εφοδιασμού, όπως κάνει αλλού στον κόσμο», είπε ο Dickson.
«Διαφορετικά, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ θα κατασκευαστεί εκτός Ευρώπης και η Ευρώπη απλώς θα ανταλλάξει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο με μία από τον κινεζικό εξοπλισμό καθαρής ενέργειας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκονται τώρα στη διαδικασία τροποποίησης του κειμένου του Net Zero Industrial Act.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης