Recharge: Εγκρίθηκε ο στόχος των ΑΠΕ για 42,5% στην Ευρώπη ως το 2030 - Προτεραιότητα οι αδειοδοτήσεις

Recharge: Εγκρίθηκε ο στόχος των ΑΠΕ για 42,5% στην Ευρώπη ως το 2030 - Προτεραιότητα οι αδειοδοτήσεις
Ο νέος στόχος σημαίνει ότι 100 GW νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος πρέπει να εγκαθίστανται στην ΕΕ κάθε χρόνο, δήλωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας

Τα κράτη μέλη της ΕΕ σε επίπεδο επιτροπής συμφώνησαν σε μια συνολική μεταρρύθμιση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα αυξήσει τον στόχο και επεκτείνοντας τα μέτρα για την επιτάχυνση του σχεδιασμού και των αδειών για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το rechargenews, οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν δεσμευτικό στόχο για το 2030 για 42,5% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που υπολογίζεται ως ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας – από τον προηγούμενο στόχο του 32%. Ένα «συμπλήρωμα» άλλου 2,5% υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί μέσω εθελοντικών συνεισφορών από τα κράτη μέλη.

Ο νέος στόχος σημαίνει ότι 100 GW νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος πρέπει να εγκαθίστανται στην ΕΕ κάθε χρόνο, δήλωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας. «Η αναθεωρημένη οδηγία θα επιταχύνει μαζικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Κλίματος Robert Habeck.

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ειδικότερα επεκτείνονται δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πυροδοτήσουν μια έκρηξη στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα τις καταστήσουν νομικά δεσμευτικές». Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια μιας προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο από διαπραγματευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει ακόμη να εγκριθεί από μια συνεδρίαση των ηγετών των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κοινοβουλίου.

Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της στρατηγικής REPowerEU της ΕΕ για ανεξαρτησία από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Οι αδειοδοτήσεις

Η συμφωνία περιλαμβάνει επέκταση σε επιταχυνόμενες διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην πράξη, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί τώρα να αποκτήσει το καθεστώς του «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος».

Η νέα οδηγία καθορίζει επίσης δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τους τομείς της θέρμανσης και των μεταφορών, καθώς και για τη βιομηχανία. Για την ΕΕ συνολικά, θα θεσπιστεί στόχος θέρμανσης από ανανεώσιμες πηγές 49% για τα κτίρια, ενώ ο στόχος για τις μεταφορές αυξάνεται στο 29% (αντί για 14%). Ως μέρος του στόχου για τις μεταφορές, τα καύσιμα με βάση την ηλεκτρική ενέργεια και τα προηγμένα βιοκαύσιμα μαζί πρέπει να αποτελούν το 5,5% όλων των καυσίμων μεταφορών, με το 1% να προορίζεται για το υδρογόνο και άλλα καύσιμα με βάση την ηλεκτρική ενέργεια.

Στη βιομηχανία, το 42% του συνόλου του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στοχεύεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το οποίο μεταφράζεται σε 20 έως 25 TWh, δήλωσε το υπουργείο Κλίματος της Γερμανίας. Αυτό το μερίδιο υποτίθεται ότι θα αυξηθεί στο 60% μέχρι το 2035, κάτι που για τη γερμανική περίπτωση θα απαιτούσε 41 έως 83 TWh ανανεώσιμου υδρογόνου.

Καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Σύμφωνα με τη Γερμανία, τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν θα υπολογίζονται στους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής για να συμπεριληφθεί το πυρηνικό υδρογόνο σε πράσινο καύσιμο. Ως συμβιβαστική λύση, η οδηγία θα χορηγήσει ωστόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ που πληρούν τον εθνικό στόχο συνεισφορά τους στον στόχο ΕΕ 2030 και των οποίων η βιομηχανία χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά καύσιμα χωρίς άνθρακα.

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν διασυνοριακά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως έκαναν πρόσφατα η Δανία και η Γερμανία με τη συμφωνία τους να μετατρέψουν το νησί Bornholm της Δανίας σε ενεργειακό νησί που θα προμηθεύει και τις δύο χώρες με ηλεκτρική ενέργεια και ενδεχομένως πράσινο υδρογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης