Ενέργεια

Διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου - Ψηλότερα οι χονδρικές της Ευρώπης

Διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου - Ψηλότερα οι χονδρικές της Ευρώπης

 Χαμηλότερα αναμένονται οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα

 

Η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται από τις αρχές Ιουνίου στην αγορά του φυσικού αερίου, με τις τιμές να καταγράφουν σημαντικές διακυμάνσεις, επαναφέρει την ανησυχία για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζονται ευαίσθητες σε μια σειρά παραγόντων όπως η ενδεχόμενη αύξηση των θερμοκρασιών το επόμενο διάστημα, η ζήτηση από την Ασία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και επιλογές όπως αυτή της ολλανδικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Ευρώπης το Γκρόνινγκεν.

Έτσι χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF έκλεισε τελικώς στα 35,39 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής 16 Ιουνίου. Και αυτό όταν μόλις πριν από δυο εβδομάδες δηλαδή την 1η Ιουνίου η αντίστοιχη τιμή είχε πέσει στα 23 ευρώ/MWh για να ξανανέβει στα 41,1 ευρώ/MWh ευρώ στις 15 Ιουνίου.

Όσο δε για τα συμβόλαια forwards του Οκτωβρίου χθες διαμορφώθηκαν στα 42,2 ευρώ/MWh, για τον Νοέμβριο στα 50,6 ευρώ/MWh, για τον Δεκέμβριο στα 53,9 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 54,2 ευρώ/MWh.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, και συγκεκριμένα κοντά στο 75%, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για αποθέματα 90% τον Νοέμβριο.

Ηλεκτρική ενέργεια

Ανησυχίες για αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου καταγράφονται λόγω της πρόβλεψης για υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε αυτό φαίνεται ότι είναι και ο λόγος των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού στις αγορές της Ευρώπης αυτές τις ημέρες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά καταγράφουν πτωτική πορεία καθοδηγούμενες από τις τιμές του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο οι λιανικές τιμές που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ από τους προμηθευτές και θα αφορούν τον Ιούλιο, θα είναι μεν μειωμένες χωρίς όμως να αντικατοπτρίζουν το σύνολο της μείωσης που σημειώθηκε στη χονδρική το προηγούμενο διάστημα, αφού οι εταιρίες ανησυχούν για τις εξελίξεις και θα είναι μάλλον συγκρατημένες.

Πάντως για σήμερα 20 Ιουνίου η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 75,13 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 16,29% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα που ήταν στα 89,76 ευρώ/MWh, ενώ την Κυριακή είχε πέσει, λόγω και της χαμηλής ζήτησης, στα 63,90 ευρώ/MWh

Η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα στα 48,17 ομοίως όπως και της Ρουμανίας. Ωστόσο στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες αφού αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου αλλά και λόγω της ανησυχίας για αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι στην Ιταλία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 117,12 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 121,15 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 119,98 ευρώ/MWh και στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα 111,74 ευρώ/MWh.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό μίγμα παραγωγής σήμερα καλύπτεται σε ποσοστό 35,71% από φυσικό αέριο, 28,85% από ΑΠΕ, 16,87% από εισαγωγές ενώ η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι στο 7,37% και του λιγνίτη στο 6,20%

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης