Ενέργεια

Mega deal μεταξύ CNPC - QatarEnergy στο LNG για 27 χρόνια

Mega deal μεταξύ CNPC - QatarEnergy στο LNG για 27 χρόνια
Το σημερινό deal είναι το τρίτο της QatarEnergy για την προμήθεια LNG

Συμβόλαιο διάρκειας 27 ετών υπέγραψε η China National Petroleum με την QatarEnergy για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ποσότητες 4 εκατ. τόνων ετησίως, σύμφωνα με το Reuters.

Η CNPC θα αναλάβει επίσης μετοχικό μερίδιο στην ανατολική επέκταση του έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ, ανέφεραν οι πηγές. Το μερίδιο ισοδυναμεί με το 5% ενός τρένου LNG με χωρητικότητα 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Η Ασία, με όρεξη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες πωλήσεων και αγορών, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην εξασφάλιση φυσικού αερίου από το τεράστιο έργο επέκτασης της παραγωγής του Κατάρ.Το σημερινό deal είναι το τρίτο της QatarEnergy για την προμήθεια LNG.

Το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να χρειάζεται τεράστια ποσά για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου. Το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η CNPC ήταν κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την αγορά LNG από την QatarEnergy για σχεδόν 30 χρόνια από το έργο επέκτασης του North Field.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης