Recharge: Deals μεταξύ Ευρώπης και Ομάν στο πράσινο υδρογόνο και την πράσινη αμμωνία

Recharge: Deals μεταξύ Ευρώπης και Ομάν στο πράσινο υδρογόνο και την πράσινη αμμωνία
Τα σχέδια για την παραγωγή τεράστιων όγκων πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στο Ομάν έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα

Η εθνική εταιρεία υδρογόνου του Ομάν Hydrom υπογράφει συμφωνίες με τις DEME, OQ και μια κοινοπραξία Engie, POSCO και άλλων κορεατικών εταιρειών που σχετίζονται με το έργο HYPORT Duqm για μαζικές εξαγωγές πράσινης αμμωνία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Recharge.

Τα σχέδια για την παραγωγή τεράστιων όγκων πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στο Ομάν έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα, καθώς η εθνική εταιρεία υδρογόνου της χώρας Hydrom έχει υπογράψει συμφωνίες με ευρωπαϊκές και κορεατικές εταιρείες.

Ο Βέλγος ανάδοχος DEME και η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ομάν OQ υπέγραψαν συμφωνία ανάπτυξης έργου με την Hydrom. Στο λιμάνι της ειδικής οικονομικής ζώνης στο Duqm, περίπου 330.000 τόνοι πράσινης αμμωνίας πρόκειται να παραχθούν σε πρώτη φάση από περίπου 1,3 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι όγκοι σχεδιάζονται να αυξηθούν σε περισσότερους από 650.000 τόνους πράσινης αμμωνίας σε μια δεύτερη φάση που θα απαιτήσει πάνω από 2,7 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος.

«Το έργο θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες του υδρογόνου ως καθαρού και ευέλικτου φορέα ενέργειας, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση του Ομάν και τους άφθονους ανανεώσιμους πόρους για τη δημιουργία ενός ισχυρού πράσινου οικοσυστήματος υδρογόνου» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DEME Concessions, Martin D'Uva. Για να επιτευχθεί αυτό, το Σουλτανάτο είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή συνολικά 25 GW αιολική και ηλιακή δυναμικότητα μέσω μιας κοινοπραξίας της OQ με την εταιρεία ανάπτυξης InterContinental Energy και την Enertech με έδρα το Κουβέιτ, η οποία οραματίζεται επίσης τη μαζική παραγωγή και εξαγωγές πράσινου υδρογόνου.

Πράσινη αμμωνία στην Κορέα το 2030

Μαζί με την ανάπτυξη DEME- OQ, έχουν προχωρήσει κοινά σχέδια της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Engie και του κορεατικού κολοσσού χάλυβα POSCO για ένα περαιτέρω τεράστιο έργο πράσινης αμμωνίας στο Ομάν.

Το οικόπεδο προγραμματίζεται να περιλαμβάνει περίπου 5 GW αιολικών και ηλιακών σταθμών, μια αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας (BESS) και μια μονάδα υδρογόνου που πρόκειται να παράγει 200 κιλοτόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Στη συνέχεια, το πράσινο αέριο θα μεταφερθεί μέσω αγωγού στην ειδική οικονομική ζώνη στο Duqm, όπου θα μετατραπεί σε περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως για εξαγωγή. Οι εμπορικές δραστηριότητες αναμένεται να ξεκινήσουν έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης