Ενέργεια

Η σουηδική βουλή ψήφισε ενεργειακή μετάβαση μέσω... πυρηνικής ενέργειας

Η σουηδική βουλή ψήφισε ενεργειακή μετάβαση μέσω... πυρηνικής ενέργειας
Η Σουηδία άλλαξε τον κλιματικό στόχο της από «100% ανανεώσιμες πηγές» σε «100% ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά» σύμφωνα με την Euractiv

Ηχηρό «όχι» στα ορυκτά καύσιμα και ισχυρό «ναι» στην πυρηνική ενέργεια είπε το κοινοβούλιο της Σουηδίας.
Ο νέος ενεργειακός στόχος που υιοθέτησε δίνει το πράσινο φως στη δεξιά κυβέρνηση να προωθήσει την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων σε μια χώρα που ψήφισε πριν από 40 χρόνια τη σταδιακή κατάργηση της ατομικής ενέργειας.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ότι οι νέοι αντιδραστήρες είναι απαραίτητοι για την τροφοδοσία της μετάβασης σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα και έχει υποσχεθεί γενναιόδωρες εγγυήσεις δανείων.

Τα κόμματα της Σουηδίας κατέληξαν το 2016 σε μια κοινή συμφωνία με την οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν νέοι αντιδραστήρες σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, χωρίς επιδοτήσεις, αυτό θεωρήθηκε υπερβολικά ακριβό. 

«Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Elisabeth Svantesson στο κοινοβούλιο.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, χρειαζόμαστε ένα σταθερό ενεργειακό σύστημα».

Η αλλαγή του στόχου από «100% ανανεώσιμες πηγές» σε «100% ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά», είναι το κλειδί για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον αναμενόμενο διπλασιασμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 300 TwH μέχρι το 2040 και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2045.

Περίπου το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία παράγεται ήδη από νερό, πυρηνικά και αιολικά.

Η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall εξετάζει την κατασκευή τουλάχιστον δύο μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και την παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων αντιδραστήρων της χώρας.

Οι επικριτές λένε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι δαπανηρή, ότι η κατασκευή της θα διαρκέσει πολύ και ότι δεν είναι ασφαλής.
Η εστίαση στην πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στην περιβαλλοντική πολιτική σε μια χώρα που έχει από καιρό διαφημιστεί ως «πράσινη» πρωταθλήτρια.

Ο συνασπισμός σχεδιάζει να μειώσει το μείγμα βιοκαυσίμων στη βενζίνη και το ντίζελ, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπομπές CO2, μια κίνηση που πιθανόν να εμποδίσει τη Σουηδία από το να πετύχει τους στόχους εκπομπών που έχει θέσει για το 2030.

Η πρόταση της Σουηδίας να επιτραπεί στις χώρες να δίνουν επιδοτήσεις για εφεδρικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έχουν εγείρει ανησυχίες στην ΕΕ, ενώ η Στοκχόλμη ήθελε επίσης οι Βρυξέλλες να αποδυναμώσουν τον νόμο-ορόσημο για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοτόπων.

Στο εσωτερικό της χώρας, τα σχέδια για την απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και να επιτρέψουν τη εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ηλεκτρικών κινητήρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης