Τελευταία Νέα

A. Forrest: Το FFI θα ξοδέψει «δεκάδες δισ» για πράσινο υδρογόνο σε κάθε ήπειρο — Από τις ΗΠΑ η αρχή

A. Forrest: Το FFI θα ξοδέψει «δεκάδες δισ» για πράσινο υδρογόνο σε κάθε ήπειρο — Από τις ΗΠΑ η αρχή

 Οποιοδήποτε «υπεύθυνο» στέλεχος θα επένδυε σε υδρογόνο στις ΗΠΑ καθώς έχει τα καλύτερα θεμελιώδη στοιχεία, λέει ο δισεκατομμυριούχος στη διάσκεψη

 

Η αυστραλιανή εταιρεία ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου Fortescue Future Industries (FFI) σχεδιάζει να επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια στην Αφρική, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, αλλά με την αρχή να γίνεται στις ΗΠΑ, επειδή είναι μακράν το πιο ελκυστικό μέρος για την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών H2, δήλωσε ο πρόεδρος του FFI Andrew Forrest σύμφωνα με το hydrogeninsight.com.

Στην πραγματικότητα, το τοπίο πολιτικής στις ΗΠΑ – όπου οι παραγωγοί πράσινου υδρογόνου αναμένεται να λάβουν έως και 3 ευρώ/κιλό σε πιστώσεις φόρου ως μέρος του πρωτοποριακού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) – είναι τόσο ελκυστικό που η επένδυση στις ΗΠΑ είναι πιο "υπεύθυνη από το να επενδύεις σε χώρες που έχουν καλύτερα θεμελιώδη πράσινα οικονομικά H2", είπε ο Forrest στο κοινό κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης στο FT Hydrogen Summit στο Λονδίνο.

«Θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και ενδεχομένως δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Τώρα, θέλω να το κάνω τουλάχιστον αυτό στην Αφρική, στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, αλλά βραχυπρόθεσμα, πρέπει να πάμε εκεί όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες και αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. ”

Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε: «Η καλύτερη στον κόσμο, κατά μέσο όρο, είναι η Αφρική για την νέα ενέργεια. Η Αυστραλία είναι ακριβώς εκεί πάνω. Υπάρχουν μπαλώματα σε όλη την Ευρώπη, κάτι που είναι υπέροχο. Αλλά τώρα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική».

Eπενδυτικές αποφάσεις

Η FFI έχει υποσχεθεί να λάβει τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) σε πέντε έργα φέτος, που βρίσκονται στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κένυα, τη Βραζιλία και τη Νορβηγία.

Απαντώντας την ερώτηση της δημοσιογράφου των FT, Pilita Clarke, σχετικά με το πόσο υδρογόνο παράγει η εταιρεία, ο Forrest απάντησε ότι η εταιρεία λειτουργεί «αστραπιαία» σε σύγκριση με τα «200 χρόνια» που χρειάστηκε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ωριμάσει.

Η εταιρεία έχει ένα ταμείο περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει συσσωρευτεί από τα κέρδη της μητρικής, Fortescue Metals Group, και η Forrest είναι σε συνομιλίες με τις διεθνείς κυβερνήσεις για ευνοϊκούς όρους πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων, όπως είπε του Λονδίνου, αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης και του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το FFI ασκεί επίσης πιέσεις στην Αργεντινή για καλύτερη πρόσβαση σε ξένο νόμισμα, προκειμένου να προχωρήσει το γιγάντιο έργο Pampas πολλών γιγαβάτ στην Παταγονία.

Η κύρια διαφορά του IRA είναι η απλότητά του, πρόσθεσε ο Forrest, ενώ περιγράφοντας τα ισοδύναμα μέτρα της ΕΕ είπε ότι είναι «σαν να διαβάζεις χυλό».

Καυστικά ήταν τα σχόλια για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία περιέγραψε ως «υπνοβάτη» μέσω των προσπαθειών της να δημιουργήσει μια οικονομία υδρογόνου, ένα συναίσθημα που απηχήθηκε από το Hydrogen Insight από πολλά στελέχη του H2 που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Το μπλε υδρογόνο που παράγεται από ορυκτό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, το οποίο υπερασπίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, δέχθηκε επίσης έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από τον Forrest, ο οποίος εδώ και καιρό δεν έχει κρύψει την περιφρόνηση του για αυτή την τεχνολογία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης