Ενέργεια

Πορτογαλία: Η REN έτοιμη να μεταφέρει 10% υδρογόνο στους αγωγούς φέτος

Πορτογαλία: Η REN έτοιμη να μεταφέρει 10% υδρογόνο στους αγωγούς φέτος
Η REN έχει αρχίσει να προσαρμόζει τα όργανα για τη μέτρηση της ποιότητας των μεταφερόμενων και θα είναι έτοιμα "ως το τέλος 2023" σύμφωνα με το Reuters
Η REN της Πορτογαλίας άρχισε να προσαρμόζει το δίκτυο φυσικού αερίου υψηλής πίεσης για να της επιτρέψει να μεταφέρει έως και 10%  πράσινου υδρογόνου το συντομότερο δυνατό εντός του 2023, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη 22/6.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη της δημοπρασία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για τα δικαιώματα πώλησης πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται με χρήση ΑΠΕ, για έγχυση στα εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πώληση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη νέα αγορά υδρογόνου της Ευρώπης, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται σε αυτήν για να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Αναβάθμιση δικτύου

Ενώ η δημοπρασία στοχεύει να ενισχύσει τις επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο, η REN - η μόνη εταιρεία εκμετάλλευσης που μεταφέρει φυσικό αέριο υψηλής πίεσης και εκμεταλλεύεται τις διασυνδέσεις με την Ισπανία - πρέπει να προσαρμόσει το δίκτυό της μήκους 1.375 χιλιομέτρων (854 μίλια) στην ηπειρωτική Πορτογαλία, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στη μεταφορά μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου.

Η REN έχει αρχίσει να προσαρμόζει τα όργανα για τη μέτρηση της ποιότητας των μεταφερόμενων και θα πρέπει να είναι έτοιμα "ως το τέλος 2023".
«Αυτό το έργο είναι ζωτικής σημασίας για να αποκτήσει η REN, ακόμη το 2023, την (επίσημη) πιστοποίηση για, σε αυτή την πρώτη φάση, λήψη και μεταφορά έως και 10% πράσινου υδρογόνου στο δίκτυό της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η REN είπε ότι η στρατηγική της για τα ανανεώσιμα αέρια, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασίζεται στην "προσαρμογή των υφιστάμενων υποδομών για την υποδοχή αυτών των αερίων και στην ανάπτυξη υποδομών για 100% υδρογόνο".

Η Πορτογαλία αναμένει να γίνει σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας πράσινου υδρογόνου.

Η υπουργός Ενέργειας Ana Fodura δήλωσε τον Μάιο ότι η Πορτογαλία «έχει ήδη σταθερές επενδυτικές προθέσεις για να εγκαταστήσει πράσινες μονάδες υδρογόνου με διπλάσια ή και τριπλάσια ισχύ από τα 2,5 GW που προβλέπει η κυβέρνηση μέχρι το 2030».

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Galp σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα πράσινου υδρογόνου στο βιομηχανικό κέντρο του Sines και εργάζεται σε ένα άλλο εργοστάσιο με την EDP-Energias de Portugal.

Οι τρεις κύριοι παραγωγοί γυαλιού και οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές τσιμέντου, που μαζί αντιπροσωπεύουν το 10% των βιομηχανικών εκπομπών άνθρακα της χώρας, εντάχθηκαν επίσης σε μια κοινοπραξία για την έναρξη μιας μονάδας πράσινου υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης