Επικαιρότητα

Γιατί ο Μητσοτάκης χρειάζεται μιαν άνετη πλειοψηφία - Η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μετά το 2000

Γιατί ο Μητσοτάκης χρειάζεται μιαν άνετη πλειοψηφία - Η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μετά το 2000
Η νέα τετραετία είναι η μεγάλη ευκαρία για την ελληνική ανάκαμψη
Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου αποτελεί τη νέα μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να γυρίσει οριστικά την πλάτη στην καταστροφική περίοδο των μνημονίων και να επανέλθει στον δρόμο της κοινωνικής ομαλότητας, οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ισχυροποίησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπληξε για μια ακόμα φορά στις εκλογές της 21ης Μαϊου δείχνοντας, ότι έχει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων με ποσοστά που ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι ο Μητσοτάκης θα συρόταν σε μια αμφίρροπη περίοδο, πράγμα που θα σηνέμαινε, ότι θα ήταν αποδυναμωμένος πολιτικά σε μετεκλογική περίοδο και τα συμφέροντα θα του επέβαλαν τις απόψεις τους. Αντί αυτού όμως ο Μητσοτάκης αποδείχθηκε πανίσχυρος και ο "εν αναμονή" πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπεσε στο καναβάτσο.

Η ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται να αναδείξει μια ισχυρή κυβέρνηση. Το προβάδισμα Μητσοτάκη ανεβαίνει στην τελική ευθεία, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει την πολιτική του και παράλληλα να ολοκληρώει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πολλά μεγάλα έργα αναμένεται να ανατεθούν, ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός εντείνεται και αυτό αποτελεί μια από τις προκλήσεις αποτελεσματικής διαχείρισης της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία.


Κρίσιμη η νέα τετραετία

Η δεύτερη τετραετία είναι ιδιαίτερα σημαντική
, καθώς τώρα δίνεται η μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα μετά το 2000. Μετά την περίοδο του COVID και την ρωσική εισβολή, πιο ομαλές συνθήκες θα επιτρέψουν την σταθεροποίηση μιας πορείας στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Για την ιστορία να πούμε, ότι ούτε ο Κώστας Σημίτης, ούτε ο Κώστας Καραμανλής είχαν καλή δεύτερη τετραετία. Ο πρώτος γιατί βρέθηκε δέσμιος των μεγάλων συμφερόντων και δεν προχώρησε στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο δεύτερος γιατί διογκώθηκε το δημόσιο χρέος και εξετράπησαν τα δημοσιονομικά.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο. Πολλοί έσπευδαν να λοιδωρήσουν τον πρόεδρο της ΝΔ από το ξεκίνημα της θητείας του, ιδιαίτερα μια νομενκλατούρα που επιχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα μετά το 2015. Το αποτέλεσμα ήταν ο Κυριάκος να τους συντρίψει και να απαξιώσει τον Τσίπρα στα μάτια ακόμα και των πιο στενών του φίλων.

Ο Μητσοτάκης συστηματικός και educated, διαχειρίστηκε πολλές δύσκολες καταστάσεις από τότε που ανέλαβε τη ΝΔ κόντρα στην τότε λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια ως κυβέρνηση έκανε μια πολιτική με ενισχύσεις μαμούθ στην κοινωνία και οικονομία - 50 δισ την περίοδο της πανδημίας, μειώσεις φορολογίας και εισφορών κα αρκετά είδη επιδομάτων. Η οικονομική του πολιτική έπιασε τόπο και έτσι παρά την ονομαστική αύξηση του χρέους, οι υψηλοί ρυθμοί ονομαστικής ανάπτυξης οδηγούν την Moody s αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα να μιλούν για σημαντική μείωση του χρέους ως πσοσοτό του ΑΕΠ.

Παράλληλα οι νέες προκλήσεις έχουν να κάνουν με την κάλυψη των κοινωνικών ανισοτήτων, που έχουν διευρυνθεί ( απασχόληση) αλλά και την σαφή βελτίωση τωνν κοινωνικών υπδομών υγείας.
Για τον λόγο αυτό και οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έχουν το νόημα μιας άνετης πλειοψηφίας με έδρες που αν ανέλθουν στις 165, θα διασφαλίζουν αυτήν την προϋπόθεση.

Από την άλλη πλευρά ζητούμενο είναι να υπάρξει σε μια δημοκρατία και μια αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι θα συνεχισθεί και οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι το εφαλτήριο για την επανάκαμψη του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη σαν ηγέτιδα δύναμη της κεντροαριστεράς.

Π.Μπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης