Ενέργεια

NRG: Ασάφειες στην πρόταση της PAAEY - Απαραίτητο το μεταβατικό τιμολόγιο

NRG: Ασάφειες στην πρόταση της PAAEY - Απαραίτητο το μεταβατικό τιμολόγιο
Η εταιρία υπενθυμίζει ότι το σύνολο της αγοράς, προμηθευτές και καταναλωτές, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής

Ασάφειες και κοστοβόρα γραφειοκρατία διαπιστώνει η εταιρία προμήθειας ενέργειας ΝRG, στην πρόταση της PAAEY για τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου, εφόσον δεν επεκταθεί ο έκτακτος μηχανισμός που υιοθετήθηκε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την εταιρία θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μεταβατικό τιμολόγιο στο οποίο οι προμηθευτές θα εντάξουν τους υφιστάμενους πελάτες του, στο πλαίσιο της επιστροφής στην «κανονικότητα», δηλαδή στον τρόπο τιμολόγησης που ίσχυε πριν ληφθούν  τα έκτακτα μέτρα που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρία υπενθυμίζει ότι το σύνολο της αγοράς, προμηθευτές και καταναλωτές, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής. Παρόλα αυτά, τα κυμαινόμενα τιμολόγια που εισηγείται η ΡΑΑΕΥ περιέχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, δεδομένου ότι η Αρχή επιστρέφει στον προ της κρίσης τρόπο τιμολόγησης. Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η NRG, ότι σχεδόν το  σύνολο των πελατών Χαμηλής Τάσης με κυμαινόμενα τιμολόγια θα επιστρέψει στη ρήτρα αναπροσαρμογής, πράγμα για το οποίο η εταιρία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις τόσο όσον αφορά στη ρήτρα όσο και στις συνέπειες της.


Το Τιμολόγιο μετάβασης και οι ασάφειες


Στο πλαίσιο αυτό  τονίζει την ανάγκη ρυθμιστικής πρόβλεψης για ένα  βασικό  «τιμολόγιο μετάβασης», που  θα διευκολύνει τόσο την ίδια την διαδικασία προγνωστοποίησης της μετάβασης, όσο και τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα ενημερωθούν με πληρότητα και διαφάνεια για το τιμολόγιο στο οποίο θα ανήκουν και βάσει του οποίου θα τιμολογούνται από την 01.10.2023.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι  η πρόβλεψη, που εισηγείται η Αρχή,  για ενσωμάτωση στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ειδικού πεδίου στο οποίο ο καταναλωτής θα παρέχει έγγραφη συναίνεση περί της κατανόησής του σχετικά με την ταξινόμηση – τυπολογία του προϊόντος με το οποίο συμβάλλεται, εισαγάγει έναν άκαμπτο κανόνα,  ο οποίος περιορίζει την ελευθερία ανάπτυξης νέων προϊόντων, χωρίς να  διασφαλίζει ότι ο πελάτης τυπικά και ουσιαστικά προβαίνει σε ενημερωμένη/συνειδητή επιλογή.

Η  εταιρία εκφράζει την αντίθεσή της, σε  αυτό που διαφαίνεται ως πρόθεση ταξινόμησης των προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από την Αρχή. Υπενθυμίζει ότι τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές έχουν πλήρως απελευθερωθεί από το β’ εξάμηνο του 2013. Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αυτής , η τυποποίηση – ταξινόμηση των διαθέσιμων προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας αφέθηκε στην ίδια την αγορά, η οποία ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει προϊόντα,  βάσει των προβλέψεων των σχετικών κανονισμών.

Η ίδια η ανάλυση της προτεινόμενης ταξινόμησης των προϊόντων, δηλαδή οι 4 κατηγορίες τιμολογίων της ΡΑΑΕΥ,  εμπεριέχει αρκετές ασάφειες και σημεία τα οποία χρήζουν επαναδιατύπωσης – αποσαφήνισης, επισημαίνει η εταιρία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης ακρίβειας όσον αφορά στον προσδιορισμό των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση.

Η NRG, όπως και οι περισσότερες εταιρίες που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση της ΡAAEY για το θέμα αυτό, τονίζει επίσης το έξτρα κόστος που συνεπάγεται για τις εταιρίες η έγγραφη ενημέρωση των καταναλωτών μέσω επιστολών για τις αλλαγές από την 1η Οκτωβρίου και οι διάφορες άλλες γραφειοκρατικού τύπου υποχρεώσεις που προτείνει η Αρχή. Αυτό όμως που κυρίως επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιβολή  Ρυθμιστικών Μέτρων ταξινόμησης – τυποποίησης των διαθέσιμων προϊόντων στην αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης