Χρ. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Χρηματοδοτήσεις 8 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση

Χρ. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Χρηματοδοτήσεις 8 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση
«Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%»
Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι χρηματοδοτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση να φθάσουν τα 5 δισ. ευρω μέχρι το 2025  και συνολικά  8 δισ. ευρώ μέχρι  μέσω έκδοσης ομολόγων και Αμοιβαίων, όπως επισήμανε πριν απο λίγο στην ομιλία του πρός την ετήσια τακτικη Γενικη συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρ. Μεγάλου, προσθέτοντας:
«Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%».         

Αναφερόμενος στους χρηματοοικονομικούς στόχους, είπε ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η αύξηση του Δείκτη  κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,3% και η καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Όπως συμπλήρωσε, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα η οποία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και έλαβε πρόσφατα και την τέταρτη δόση των 300 εκατ. ευρώ. 
Ο Διευθύνων σύμβουλος  για το 2023 εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% ο οποίος είναι υψηλότερος απο το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. 
O κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως  “Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.
”Aναφερόμενος  στις  οικονομικές επιδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου Πειραιώς σημείωσε παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2022 σε όλους τους τομείς:
Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €715 εκατ., 41% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια. Χάρη σε διαρθρωτικές ενέργειες και εστιασμένες δράσεις πετύχαμε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 2022 διαμορφώθηκαν σε €828 εκατ., μειωμένα κατά 5% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση.
Tα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου το 2022 κατέγραψαν κέρδη €897 εκατ., σε σύγκριση με ζημία ύψους €3,0 δισ. το 2021.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022, με δημιουργία κεφαλαίου περίπου 300 μoνάδων βάσης σε 12 μήνες, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5%. 

Αύξηση των δανείων σε 38,8 δισ. ευρώ 

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις.
Τα δάνεια ανήλθαν στα €38,8 δισ. αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά €2,7δισ. το 2022, στα €28,6 δισ., η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.
Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά €4,1 δισ. 
Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η Τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO €9 δισ. στα τέλη του 2022.

Δωρεάν διανομή μέχρι 20 εκατ. μετοχές στο προσωπικό της Τράπεζας   

Διανομή δωρεάν μετοχών στο προσωπικό της Τράπεζας μέχρι 20 εκατ. μετοχές  
Τη διανομή δωρεάν μετοχών στο προσωπικό της Τράπεζας μέχρι 20 εκατ. μετοχές συζητά αυτήν ώρα η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς. 
Η ονομαστική τους αξία θα μπορεί να υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρω που αντιστοιχεί σε 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου. 
Η συνολική ονομαστική αξία των δωρεάν μετοχών που θα διατεθούν, αθροιζόμενη με την ονομαστική αξία των κατά περίπτωση τυχόν εκδοθησομένων μετοχών σύμφωνα με πρόγραμμα διάθεσης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών κατ’ άρθρο 113 Ν. 4548/2018 που ενδέχεται να υιοθετηθεί από το Δ.Σ. δυνάμει της από 07.04.2021 παρασχεθείσας εξουσιοδότησης της Γενικής Συνέλευσης, δεν θα υπερβαίνει συνολικά το 3,1% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Εταιρείας κατά την ημερομηνία θέσπισης του προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης