Τι αλλάζει στο νέο ΕΣΕΚ - Αύξηση της συμμετοχής χερσαίων αιολικών και υδρογόνου

Τι αλλάζει στο νέο ΕΣΕΚ - Αύξηση της συμμετοχής χερσαίων αιολικών και υδρογόνου

Έρχεται ισορροπία στο μείγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 

Φρένο στη …μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο κείμενο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο παρέδωσε χθες στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Θόδωρο Σκυλακάκη ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Παντελής Κάπρος. Όπως αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, οι ανησυχίες των επενδυτών αιολικών πάρκων εισακούστηκαν και θα υπάρξει μια ισορροπία στο μείγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).


Συγκεκριμένα, η πρόταση για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ που είχε παρουσιάσει στις αρχές του έτους ο τότε υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας πρότεινε έως το τέλος της δεκαετίας εγκατάσταση 14,1 γιγαβάτ (GW) φωτοβολταϊκών και 7 GW χερσαίων αιολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το draft που έχει στα χέρια του ο κ. Σκυλακάκης αυξάνει τη συμμετοχή των χερσαίων αιολικών, μειώνοντας παράλληλα εκείνη των φωτοβολταϊκών μονάδων κατά 1 GW με 1,5 GW. Όσο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προβλέπει ανάπτυξη 2 GW έως το 2030, από τα 2,7 GW που προτείνονταν αρχικά. Πάντως, η δυναμικότητα των μονάδων αποθήκευση ενέργειας παραμένει η ίδια, δηλαδή περίπου στα 8,1 GW έως το 2030.

Σχετικά με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου, παραμένει ο στόχος που πρότεινε το προσχέδιο του ΕΣΕΚ του περασμένου Ιανουαρίου, δηλαδή περιορισμός κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το ποσοστό του αερίου στο ενεργειακό μείγμα του 2021. Μάλιστα, προβλέπεται «πρασίνισμα» του μείγματος αερίου με μεγαλύτερη συμμετοχή του υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων.


Εξοικονόμηση ενέργειας

Διαφοροποίηση υπάρχει και ως προς τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να προσεγγίζει το ποσοστό εξοικονόμησης που προτείνει η Κομισιόν, δηλαδή το 11,7%.
Επίσης, στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσαρμόζονται και οι στόχοι της διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Ειδικότερα, αν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του φιλόδοξου στόχου της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ΕΕ κατά 45% τελικά η «μπίλια» έκατσε στο 42,5% από το 32% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη για το 2030.

Σύμφωνα με την πρόταση αναθεώρησης που είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σκρέκα στους στόχους της χώρας έως το 2030 περιλαμβάνεται η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% (από 35% που θέτει το ισχύον ΕΣΕΚ του 2019), ποσοστό που τελικά κατάτι περιορίζεται στο 44%. Αυτή η διαφορά από το 45% στο 44% ουσιαστικά αφορά στη μείωση του μεριδίου των ΑΠΕ στον τομέα της θέρμανσης στα κτίρια.

Αναφορικά με τον κ. Σκυλακάκη, η χώρα αντιμετωπίζει στα πεδία του περιβάλλοντος και της ενέργειας την κλιματική κρίση, που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, θα χειροτερεύει δυστυχώς και απαιτεί εξαιρετικά φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής, τόσο σε ό,τι αφορά στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον και δυναμικές πολιτικές για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, που έχει πολλαπλές προκλήσεις, καθώς θα συντελείται σε ένα ενεργειακό περιβάλλον ασταθές και μεταβαλλόμενο.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως επεσήμανε ο νέος υπουργός, μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη- αποτελεσματικότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης