Unibios: Επενδυτική στροφή στη Δυτική Ευρώπη φέρνει η κλιματική αλλαγή

Unibios: Επενδυτική στροφή στη Δυτική Ευρώπη φέρνει η κλιματική αλλαγή
Ο όμιλος Unibios κοιτάζει με ενδιαφέρον τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει τα συστήματα διαχείρισης υδάτων με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους

Με ένα επενδυτικό πλάνο που αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, ο όμιλος Unibios, που εστιάζει στις πράσινες τεχνολογίες διαχείρισης νερού, σχεδιάζει πλάνα επέκτασης στο εξωτερικό, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή στροφή στη βιωσιμότητα και την αειφορία δίνει ώθηση στη ζήτηση για τεχνολογικές λύσεις που αναστρέφουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους.

Έχοντας καταγράψει ισχυρά αποτελέσματα, με όχημα τη θυγατρική Watera, που δραστηριοποιείται στα συστήματα επεξεργασίας υδάτων και αφαλάτωσης, ο όμιλος πέτυχε το 2022 υψηλή κερδοφορία προ φόρων για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Με παρουσία μέσω θυγατρικών εταιρειών σε Ιταλία, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία, βάζει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πλάνο εξαγορών στο εξωτερικό, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από την όλο και μεγαλύτερη διεθνή αγορά υπεύθυνης διαχείρισης υδάτων. Δραστηριοποιείται επίσης στη Μέση και Άπω Ανατολή και την Αφρική.

Όπως αποκάλυψε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ορφέας Μαυρίκιος, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, στον σχεδιασμό της διοίκησης βρίσκεται και η είσοδος της Watera International σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, πιθανώς στο Euronext της Γαλλίας.

«Έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο προσαρμοσμένο στα μέτρα και τις δυνατότητες μας, το οποίο προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη τριετία, αυτό είναι ένα πόσο που μπορούμε να καλύψουμε μόνοι μας, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα μόχλευσης ή ακόμη να προχωρήσουμε σε συνδυασμό με κάποιον στρατηγικό επενδυτή», ανέφερε ο κ. Μαυρίκιος.

Στόχος οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στο νερό

Στο πεδίο δραστηριότητας του ομίλου, η αγορά «τρέχει» ετησίως με ρυθμό ανάπτυξης 7-8%, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ύδρευση και άρδευση, με «καύσιμο» την τουριστική ανάπτυξη, την επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων και άλλες βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Watera επικεντρώνει την δραστηριότητα της σε μεγαλύτερα έργα που αφορούν εφαρμογές επεξεργασίας ύδατος σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, βιομηχανία, νοσοκομεία και ξενοδοχεία.

Το πεδίο προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί επενδύσεις 289 δισ. ευρώ στο νερό ως το 2030. Ο όμιλος Unibios κοιτάζει με ενδιαφέρον τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει τα συστήματα διαχείρισης υδάτων με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. Αναλύοντας τη στρατηγική, ο κ. Μαυρίκιος σημείωσε πως επιδίωξη της εταιρείας είναι «να προσφέρεται το 95% της ποιότητας που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα Γερμανός ανταγωνιστής στο 85% της τιμής. Αν αυτό το καταφέρουμε θα είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί διεθνώς».

Στοχεύοντας στην ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της, η Unibios προχώρησε σε μεταβίβαση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, των 150.000 ιδίων μετοχών που κατείχε στον κ. Karl Michael Millauer, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο του νερού διεθνώς. «Έμεινα έκπληκτος, όταν γνώρισα τη Watera, με το πως αξιοποιούσε την αιχμή της τεχνολογίας. Στόχος μου είναι μεγαλώσουμε την εταιρεία. Πλέον, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καταλαβαίνω καλύτερα την εταιρεία και μπορώ να προσεγγίσω πιθανούς στόχους για εξαγορές αλλά και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή σε πολλά έργα ανά τον κόσμο», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ.  Millauer.

Και για την Ελλάδα, όμως, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις που ανέρχονται σε 437 εκατ. για το πόσιμο νερό. Η Watera έχει εγκαταστήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αφαλάτωσης που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας. Στις αρχές του μήνα, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση δυο νέων μονάδων αφαλάτωσης στη Μύκονο.

Οι δύο μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης, που έχουν συνολική δυναμικότητα 2.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού ημερησίως, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη κάλυψη των συνεχώς αυξημένων αναγκών υδροδότησης του νησιού ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Η εταιρεία έχει παρουσία στο νησί από το 2001, με αποτέλεσμα μαζί με τις δύο νέες μονάδες η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα έχει στη Μύκονο να ανέρχεται σε 13.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως.

Επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Unibios για βιώσιμη ανάπτυξη, με περιορισμό του ενεργειακού της αποτυπώματος, στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, η Watera Hellas έθεσε σε λειτουργία ένα νέο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 100 kWp. Προβλέπεται ότι θα καλύπτει το 100% της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος του ιδιόκτητου βιομηχανικού της κτηρίου στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων, εξασφαλίζοντας αντίστοιχη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με το βλέμμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε νέες μορφές «καθαρής» ενέργειας, όπως το υδρογόνο, ο όμιλος σκοπεύει να προχωρήσει και σε στοχευμένες επενδύσεις στις ΑΠΕ.  Προς τούτο, τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσθηκε η εξαγορά της Neovent AE, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 77.480,15 ευρώ, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης με παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης