Τελευταία Νέα
Ενέργεια

RTE (Γαλλία): Θετικό πρόσημο στις προοπτικές ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα

RTE (Γαλλία): Θετικό πρόσημο στις προοπτικές ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα
Οι προοπτικές της γαλλικής τροφοδοσίας είναι πιο ευνοϊκές από ό,τι πέρυσι ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου σύμφωνα με το Reuters
Οι προοπτικές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας είναι «πολύ πιο ευνοϊκές» για το φθινόπωρο και το χειμώνα από ό,τι ήταν το 2022 και οι τιμές spot είναι επί του παρόντος «σημαντικά χαμηλότερες» από ό,τι στις γειτονικές χώρες, δήλωσε την Τετάρτη 28/6 ο εθνικός διαχειριστής δικτύου RTE στο Reuters.

Ακόμη και σε περίπτωση καύσωνα και ξηρασίας που μειώνουν τη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός μέσω εισαγωγών, δήλωσε η RTE.

Οι τρέχουσες τιμές στην αγορά spot είναι επίσης «σημαντικά χαμηλότερες» από αυτές σε γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, αντανακλώντας μια άνετη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης για τους επόμενους αρκετούς μήνες, πρόσθεσε ο χειριστής.

Πυρηνικές βελτιώσεις

Ο πυρηνικός τομέας αναμένεται να δει βελτιώσεις στη διαθέσιμη παραγωγή το χειμώνα, με περίπου 40-45 γιγαβάτ (GW) παραγωγής να αναμένεται καθημερινά τον Δεκέμβριο και 45-50 GW τον Ιανουάριο, γεγονός που θα ευθυγραμμίσει την προσφορά με τα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2021. αυτοι ειπαν.

Η γαλλική πυρηνική διαθεσιμότητα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 ετών το 2022 μετά την ανακάλυψη προβλημάτων διάβρωσης λόγω καταπόνησης, αναγκάζοντας τον χειριστή να κλείσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό αντιδραστήρων.

Λόγω της βελτιωμένης πυρηνικής παραγωγής, η Γαλλία αναμένεται να επιστρέψει στη θέση της ως καθαρός εξαγωγέας το 2023, αφού ήταν καθαρός εισαγωγέας πέρυσι για πρώτη φορά από το 1980, δήλωσε ο επικεφαλής της RTE.

Έλεγχος ζήτησης

Ο έλεγχος της ζήτησης θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων που θα είναι απαραίτητα για το χειμώνα, πρόσθεσε η RTE.

Οι μελλοντικές τιμές συμβολαίων για το χειμώνα είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πέρυσι, αλλά επί του παρόντος περιλαμβάνουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου που τις τοποθετεί πάνω από το κόστος της θερμικής παραγωγής και πάνω από τις τιμές στις γειτονικές χώρες.

Η δήλωση του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου υποδηλώνει ότι το ασφάλιστρο κινδύνου, ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οφείλεται κυρίως στους φόβους επανάληψης του περασμένου έτους και όχι σε υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη, είπε ένας αναλυτής, προσθέτοντας πως «γενικά, βλέπουμε αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου να διαβρώνεται με μια πτωτική άποψη για τις τιμές παράδοσης».
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης