Τελευταία Νέα

Στοίχημα για πέντε το ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κεντρικής Ελλάδας

Στοίχημα για πέντε το ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κεντρικής Ελλάδας
Η συμμετοχή των πέντε ενδιαφερομένων σχημάτων, που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, εγκρίθηκε με απόφαση του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννη Γκόλια

Το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων της Κεντρικής Ελλάδας πήραν οι πέντε μνηστήρες: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΤΕΚΑΛ. Στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ, θα ανεγερθούν τα νέα βιοκλιματικά Δικαστικά Μέγαρα Λαμίας και Βόλου, καθώς και η νέα πτέρυγα του Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και θα ανακατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων.

Η συμμετοχή των πέντε ενδιαφερομένων σχημάτων, που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, εγκρίθηκε με απόφαση του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννη Γκόλια. Μέσα σε επτά μήνες, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης ΣΔΙΤ βάζει πλώρη για το επόμενο στάδιο, αυτό του ανταγωνιστικού διαλόγου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή ή ανακατασκευή, ασφάλιση, διαχείριση και συντήρηση του «τετραπλού» έργου για διάστημα 30 ετών.

Το έργο περιλαμβάνει τα νέα κτήρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και τη συντήρηση και διαχείριση αυτών. Το δημόσιο με την έναρξη της λειτουργίας του έργου θα καταβάλλει στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης πληρωμές διαθεσιμότητας.

Βιοκλιματική συμπεριφορά

Οι αρχές της προσβασιμότητας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τα νέα, αλλά και τα ανακατασκευασμένα κτήρια. Τα νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Λαμία, Βόλο και η νέα πτέρυγα στην Καρδίτσα θα πρέπει να προσφέρουν στους χρήστες τους ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον σε συνθήκες θερμικής άνεσης, καθώς και να καταταχθούν στην ανώτερη ενεργειακά κατηγορία Α+. Η ετήσια πρωτογενής ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό, αερισμό και ζεστό νερό χρήσης κάτω των 10 kWh/τ.μ. ετησίως.

Επίσης, προκειμένου να είναι βιοκλιματικές οι νέες εγκαταστάσεις θα μελετηθούν, μεταξύ άλλων, ο βέλτιστος προσανατολισμός των κτηρίων, η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση της μορφής του κελύφους, ο αερισμός, η ένταξη στις όψεις παθητικών συστημάτων δροσισμού – σκιασμού, πχ. περσίδες με κατάλληλη μορφή – κλίση. Ακόμη, θα αξιοποιηθούν οικολογικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, ως προς τα δομικά στοιχεία, ενώ θα επιδιωχθεί και η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Ακόμη, θα προβλεφθεί η εξασφάλιση άριστων μονώσεων του εξωτερικού περιβλήματος του κτηρίων έναντι της θερμότητας, της υγρασίας και του θορύβου, καθώς επίσης περιοχές φύτευσης και, όπου κριθεί ωφέλιμο, φυτεμένα ή σκιασμένα δώματα.

Αντίστοιχος θα είναι ο σχεδιασμός και για το υπό αναβάθμιση κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, με έμφαση στην ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, μέσω συστημάτων εξοικονόμησης, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), αλλά και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης