Ενέργεια

Γ.Στάσσης: Στα 4,15 δισ το RAB της ΔΕΗ με την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας - Στο 1,2 δισ τα EBITDA ΤΟΥ 2023

Γ.Στάσσης: Στα 4,15 δισ το RAB της ΔΕΗ με την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας - Στο 1,2 δισ τα EBITDA ΤΟΥ 2023
Όλη η ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ στην Γ.Σ. των μετόχων
Σχετικά Άρθρα

Aναλυτικά η ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ κατά την γενική συνέλευση έχει ως εξης:

Το 2022 ήταν μία σχεδόν αφύσικη χρονιά για την παγκόσμια και την ελληνική αγορά ενέργειας.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η ΔΕΗ προχώρησε μπροστά, αταλάντευτη στο επιχειρηματικό της πλάνο. Και αυτή η επιλογή μας δικαίωσε.

Χτίσαμε πάνω στους πυλώνες του επιχειρηματικού μας πλάνου με απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο δρόμος μπροστά είναι πράσινος, ψηφιακός και πελατοκεντρικός.

Για μία ΔΕΗ αναπτυξιακή και οικονομικά ισχυρή που την επιλέγουν οι πελάτες. Για μία ΔΕΗ που επιτελεί το ρόλο της προς την οικονομία και την κοινωνία. Για μία ΔΕΗ που επιβραβεύει τους μετόχους της για την εμπιστοσύνη τους.

Ας δούμε τα δεδομένα, τις δράσεις και τα αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε πιο αναλυτικά.

 Το 2022 ήταν ακόμα μία χρονιά σημαντικών εξελίξεων για τη ΔΕΗ και θα ήθελα να σταθώ στις πιο σημαντικές από αυτές.

Θέσαμε τα θεμέλια για την είσοδό μας στον τομέα του “Πράσινου Υδρογόνου” μέσω Κοινοπραξίας που δημιουργήσαμε με τη Motor Oil. Με την συνεργασία αυτή στοχεύουμε στο να αποτελέσουμε ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη έργων υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και την τεχνογνωσία της Motor Oil, η οποία είναι εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για επιλεκτικές εξαγορές στην Ελλάδα αλλά και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εντός του 2022 υπογράψαμε διάφορες συμφωνίες για την απόκτηση χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, συμφωνήσαμε την εξαγορά έργων συνολικής ισχύος περίπου 160 MW, τα οποία αποτελούνται από έργα σε λειτουργία καθώς και έτοιμα προς κατασκευή, ενώ για την Ρουμανία, προχωρήσαμε σε αρχική συμφωνία για την αγορά χαρτοφυλακίου έργων έτοιμων για κατασκευή ισχύος 210 MW, τα οποία θα είναι σε λειτουργία στα επόμενα 2 έτη.

Παράλληλα, δραστηριοποιηθήκαμε και σε άλλους τομείς, όπως η δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος για την υλοποίηση του έργου “East Med Corridor” και η απόφαση για την κατασκευή νέας μονάδας CCGT στη Βόρεια Ελλάδα σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και την Damco Energy. Η νέα αυτή μονάδα θα είναι επίσης Hydrogen Ready, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την προστιθέμενη αξία του φυσικού αερίου κατά τη μεταβατική περίοδο έως ότου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι μονάδες Αποθήκευσης Ενέργειας να είναι σε θέση να παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο όραμά μας να μετατρέψουμε τη ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη εταιρεία ενέργειας και προς αυτή την κατεύθυνση δεσμευτήκαμε το 2022 για τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων  στόχων μείωσης  των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βάσει του προτύπου καθαρών μηδενικών εκπομπών (Net-Zero) του SBTi, σύμφωνα με τον ρυθμό και στην κλίμακα που απαιτεί η κλιματική επιστήμη.

Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά, καθώς αρχίσαμε την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 210 MW με την RWE μέσω της κοινής εταιρείας μας, ενώ υπογράψαμε συμφωνία με την Enel για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον στρατηγικό μας στόχο να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ας δούμε στη συνέχεια μία σύνοψη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το 2022 λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από φυσικό αέριο και μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με τους τελευταίους όμως να παραμένουν κοντά στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

Αντίθετα, καταγράφηκε μικρή αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Έτσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε 23TWh και το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς στο 44%.

Στην δραστηριότητα της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η απόδοσή μας βελτιώθηκε με λιγότερες διακοπές τόσο σε αριθμό όσο και σε διάρκεια, ενώ συνεχίσαμε για ακόμη μια χρονιά να αυξάνουμε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου καταγράφοντας αύξηση τόσο έναντι του 2021 αλλά και του προϋπολογισμού μας.

Επιταχύναμε περαιτέρω την ενσωμάτωση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δίκτυο, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30% στην εγκατεστημένη ισχύ σε σχέση με το 2021.

Αναφορικά με τις Εμπορικές μας δραστηριότητες, ο μετασχηματισμός προχωρά σύμφωνα με το πλάνο μας, παρά τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρεθήκαμε αντιμέτωποι λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Οι επιδόσεις μας στην Εμπορία βελτιώνονται συνεχώς και η δουλειά που έχουμε κάνει στην ανανέωση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας, με την εισαγωγή νέων προϊόντων, καθώς και η διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες μας, οδήγησαν στην αύξηση των πωλήσεων και την μείωση του ρυθμού απώλειας πελατών.

Η στρατηγική μας βασίζεται στην αύξηση της αξίας τόσο για τους πελάτες όσο και για τη ΔΕΗ, και παράγει ήδη αποτελέσματα με την υιοθέτηση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και τον αποτελεσματικό έλεγχο της μετακίνησης πελατών υψηλής αξίας.

Η εμπειρία των πελατών μας παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και οι δείκτες απόδοσης που παρακολουθούμε σε φυσικά και ψηφιακά κανάλια συνεχίζουν να βελτιώνονται. Αποτελούμε ουσιαστικά μια νέα επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αναγνωρίζεται από τους πελάτες μας οι οποίοι μας ανταμείβουν με την αφοσίωσή τους.

Θα περάσουμε στη συνέχεια στην εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών του Ομίλου:

Η ΔΕΗ κατάφερε μέσα στο 2022 να ανταπεξέλθει στις άνευ προηγουμένου συνθήκες μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, που επικράτησαν στις αγορές όλη τη χρονιά, υλοποιώντας παράλληλα το επιχειρηματικό της σχέδιο, ενώ συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με συνεισφορά συνολικού ύψους €1,8 δισ μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της  έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για την δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της λειτουργικής μας κερδοφορίας κατά τα 3 τελευταία χρόνια με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να κυμαίνεται στην περιοχή των €0,9 δισ παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις  όπως η πανδημία της  Covid-19 και η ενεργειακή κρίση. 

Ταυτόχρονα, μπορέσαμε να αντιστρέψουμε την αύξηση του καθαρού χρέους η οποία καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2022, διατηρώντας την ρευστότητά μας σε υψηλά επίπεδα, αλλά και αυξάνοντας τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και Δικτύου Διανομής.

Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, τα θέματα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης, γνωστά και ως ESG είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας και διατρέχουν όλο το Επιχειρηματικό μας πλάνο. Πέρα από αυτό όμως, λαμβάνουμε δράσεις και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη και θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικές από αυτές οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2022:

  • Συγκεκριμένα, εντός του 2022, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του Science Based Targets initiative (γνωστού ως SBTi) για τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων  στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου αυτοί οι στόχοι να αξιολογηθούν με βάση τα επιστημονικά κριτήρια του προτύπου Net-Zero του SBTi. Είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης αυτών των στόχων τους οποίους και θα υποβάλλουμε στο SBTi τους επόμενους μήνες.
  • Επιπλέον, από τον Μάιο του 2022 είμαστε επίσημα υποστηρικτές του πλαισίου TCFD για σταδιακή ευθυγράμμιση με τις αρχές του, μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 χρόνια με την ανάπτυξη και την σταδιακή υλοποίηση σχετικού σχεδίου δράσης.
  • Παράλληλα, δεσμευτήκαμε στις αρχές του UN Global Compact προκειμένου να τις ενσωματώσουμε στην στρατηγική, την κουλτούρα και τις λειτουργίες μας με βάση 4 βασικούς πυλώνες: ανθρώπινα δικαιώματα, συνθήκες εργασίας, περιβάλλον και καταπολέμηση της διαφθοράς.
  • Συμμετέχουμε επίσης σε διάφορες πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία “Make it Mandatory” του Business For Nature, της μεγαλύτερης παγκόσμιας κίνησης για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας.
  • Τέλος, εντός του 2022 υιοθετήσαμε τις Αρχές του Women’s Empowerment Principles για την Ενδυνάμωση των Γυναικών που δημιουργήθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ανταποκριθήκαμε στο ερωτηματολόγιο του CDP για την Κλιματική Αλλαγή.

 
Λίγα λόγια επίσης για την συμφωνία για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία:

Πρόκειται για μια συναλλαγή η οποία αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), αλλά και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Η εξαγορά αυτή αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση της Δ.Ε.Η. στο εξωτερικό και είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Το συνολικό αντίτιμο για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία ανέρχεται σε €1.260 εκατομμύρια (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε €1.900 εκατομμύρια περίπου).

Δουλεύουμε εντατικά προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να πραγματοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου.

Η εξαγορά θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις λειτουργικές δραστηριότητες της ΔΕΗ:

Συγκεκριμένα:

  • Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά €1,15 δισ. (αύξηση δηλαδή κατά 40%). Το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της Διανομής, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ
  • Στην δραστηριότητα της προμήθειας, αποκτούμε ακόμα 3,2 εκατομμύρια πελάτες και έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών μας θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.
  • Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) να αυξηθεί σε περίπου 4GW έναντι 3,5GW που είχαμε στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 GW.
  • Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό “πράσινου EBITDA” στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

 

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι παρά την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση η οποία κορυφώθηκε εντός του 2022, η θέση της ΔΕΗ παραμένει ισχυρή:

  • Συνεχίζουμε σταθερά την υλοποίηση δράσεων γύρω και από τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες, δηλαδή το δικό μας Green Deal, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών μας και την πελατοκεντρικότητα.
  • Έχουμε μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υλοποίησης του χαρτοφυλακίου μας σε έργα ΑΠΕ σε ότι αφορά την λήψη των σχετικών αδειών. Διαθέτουμε την γη για την ανάπτυξη των έργων μας όπου η υποδομή διασύνδεσης υπάρχει ήδη και το μόνο που απομένει είναι η κατασκευή των έργων τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, το συνολικό προφίλ κινδύνου μας είναι πολύ χαμηλότερο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.
  • Παραμένουμε προσηλωμένοι στη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, παρά την προσωρινή καθυστέρηση για λόγους ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
  • Η κερδοφορία μας σε επαναλαμβανόμενη βάση δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα ρυθμιστικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, καταδεικνύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων μας λόγω της καθετοποιημένης θέσης μας.
  • Σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, η υψηλή ρευστότητά μας λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας.
  • Παρά τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό μας πλάνο και στο κόστος δανεισμού, καθώς είχαμε ήδη ενσωματώσει ένα επαρκές περιθώριο στα μεγέθη του Στρατηγικού μας σχεδίου, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος από το δανειακό χαρτοφυλάκιο μας είναι σε σταθερά επιτόκια.
  • Τέλος, λόγω της εμπιστοσύνης που έχουμε στο σχέδιο μετασχηματισμού που υλοποιούμε, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, καθώς θεωρούμε ότι η επένδυση στην μετοχή μας είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, κάτι που αποδεικνύεται εμφατικά από την έναρξη του προγράμματος.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού του Ομίλου με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για το 2023, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,1 δισ και να προσεγγίσουμε περίπου τα €1,2 δισ. τηρώντας τη δέσμευσή μας για διανομή μερίσματος το 2024 με βάση τα κέρδη του 2023. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης