Ενέργεια

Reuters: Πρόταση της EE για έξοδο από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας λόγω των ανησυχιών για το κλίμα

Reuters: Πρόταση της EE για έξοδο από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας λόγω των ανησυχιών για το κλίμα

Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη ενώ η Ιταλία έφυγε το 2016

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για τις χώρες της ΕΕ να αποχωρήσουν από κοινού από μια διεθνή ενεργειακή συνθήκη, σύμφωνα με το Reuters, αφού ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη δεσμευτεί να φύγουν λόγω των ανησυχιών για το κλίμα.

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998, η οποία έχει περίπου 50 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους - ένα σύστημα που αρχικά σχεδιάστηκε για να στηρίξει τις επενδύσεις στον τομέα.

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να αμφισβητήσει πολιτικές που απαιτούν το κλείσιμο των εργοστασίων ορυκτών καυσίμων, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι αποτελεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στο Reuters ότι θα υποβάλει νομικές προτάσεις για συντονισμένη έξοδο από την ΕΕ «τις επόμενες εβδομάδες», αφού οι χώρες της ΕΕ - μερικές από τις οποίες ήδη σχεδιάζουν να βγουν από τη συνθήκη - δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν να περάσουν μεταρρυθμίσεις σε αυτήν.

«Όπως έχει, η συνθήκη δεν είναι σύμφωνη με την επενδυτική πολιτική και τη νομοθεσία της ΕΕ και με τους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα», είπε ο εκπρόσωπος.

Τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν στο Reuters ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα υποβάλει την πρόταση την επόμενη εβδομάδα. Τρεις από τις πηγές δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες εξέτασαν μια μερική έξοδο που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες να παραμείνουν στη συνθήκη, αλλά επέλεξαν να την αρνηθούν λόγω νομικών ανησυχιών.

Πιέσεις

Αυξήθηκαν οι πιέσεις στις Βρυξέλλες για να ηγηθούν μιας αποχώρησης σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τη συνθήκη. Η Ιταλία έφυγε το 2016.

Ωστόσο, η πρόταση είναι πιθανό να αντιταχθεί από χώρες όπως η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε μια ενημερωμένη έκδοση της συμφωνίας.

Οποιαδήποτε πρόταση θα χρειαστεί υποστήριξη από την ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει υποστηρίξει δημόσια την ιδέα.

«Μια συντονισμένη απόσυρση θα άρει ένα από τα κύρια εμπόδια για την υλοποίηση των δεσμευτικών στόχων της ΕΕ για το κλίμα», δήλωσε ο Λούκας Σάουγκ, αναλυτής στο δεξαμενή σκέψης του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι υπογράφοντες τη Συνθήκη πέρυσι διαπραγματεύτηκαν μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανησυχίες για το κλίμα, αλλά οι οποίες έτυχαν ανάμεικτης υποδοχής από τις χώρες της ΕΕ και κριτικής από τους ακτιβιστές. Οι μεταρρυθμίσεις θα δυσκολευτούν να περάσουν χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ.

Η μη μεταρρυθμισμένη συνθήκη έχει μια «ρήτρα λήξης ισχύος» που θα προστατεύει τις υπάρχουσες επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη για 20 χρόνια ακόμη και μετά την αποχώρηση της ΕΕ. Η μεταρρυθμισμένη έκδοση θα επέτρεπε στην ΕΕ να το συντομεύσει σε 10 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης